Administratīvo pārkāpumu lietas kā īpaša administratīvo lietu kategorija - Lipkins, Davids (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba izpētes objekts ir administratīvo pārkāpumu lietas un minēto lietu izskatīšana tiesā. Diplomdarba mērķis ir noteikt administratīvo pārkāpumu lietu iztiesāšanā piemērojamo likumu un sniegt atbildes uz problemātiskiem jautājumiem, kas saistīti ar minēto lietu iztiesāšanu un par kuriem šobrīd Latvijas juristu saimē nav vienotais viedoklis. Diplomdarbā tika analizēti šādi problemātiskie jautājumi, kas saistīti administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanu tiesā: rajona (pilsētas) tiesas tiesneša lēmuma par administratīvā soda uzlikšanu juridiskā daba, administratīvā pārkāpuma lietas dalībnieki, personas pagaidu tiesiskā aizsardzība administratīvo pārkāpumu lietās un objektīvās izmeklēšanas principa piemērošana administratīvo pārkāpumu lietās. Uz katru no iepriekš minētajiem jautājumiem darbā tika sniegtas konkrētas atbildes un noteikti administratīvo pārkāpumu lietu iztiesāšanā piemērojamie tiesību principi un likums. Minēšu arī svarīgākos atzinumus, pie kuriem nonācis autors, analizējot minētos jautājumus. Analizējot rajona (pilsētas) tiesas tiesneša lēmuma par administratīvā soda uzlikšanu juridisko dabu, autors nonācis pie atzinuma, ka minētais lēmums ir pirmās instances tiesas spriedums administratīvā pārkāpuma lietā. Analizējot jautājumu par administratīvā pārkāpuma lietas dalībniekiem, autors nonācis pie atzinuma, ka administratīvo pārkāpumu lietās, kuras tiek izskatītas LAPK 213.panta kārtībā, piedalās persona, kuru sauc pie administratīvās atbildības un cietušais, minētajās lietās nav ne pieteicēja, ne atbildētāja. Trešās personas, kā procesa dalībnieks minētajās lietās nav pieļaujamas. Analizējot jautājumu par objektīvās izmeklēšanas principa piemērošanu administratīvā pārkāpuma lietās, autors nonācis pie atzinuma, ka administratīvo pārkāpumu lietās objektīvās izmeklēšanas princips piemērojams, ievērojot minēto lietu krimināltiesisko raksturu, kā arī, izskatot administratīvā pārkāpuma lietu, tiesai ir jāizvairās no iejaukšanās izmeklēšanas veikšanā, kura ir paredzēta pirmstiesas stadijā. Diplomdarbs sastāv no četrām nodaļām: Rajona (pilsētas) tiesas tiesneša lēmuma par administratīvā soda uzlikšanu juridiskā daba, Administratīvā pārkāpuma lietas dalībnieki, Personas pagaidu tiesiskā aizsardzība administratīvo pārkāpumu lietās un Objektīvās izmeklēšanas princips administratīvo pārkāpumu lietās. Katra nodaļa dalās apakšnodaļās.

The object of research of the diploma work is administrative violation cases and the judicial review of this type of cases. The goal of the diploma work is to determine the law applicable in the judicial review of administrative violation cases and to give answers on the problematic questions that are connected with the judicial review of the above mentioned cases and about which there is no unified opinion among Latvian lawyers. In the diploma work there are analyzed following problematic questions that are connected with the judicial review of administrative violation cases: legal nature of the decision of the judge of district (city) court about administrative punishment, participants of administrative violation case, person’s provisional legal protection in administrative violation cases and application of principle of objective investigation in administrative violation cases. In diploma work there are given answers on every question that were mentioned above and determined laws and legal principles applicable in the judicial review of administrative violation cases. I will mention the main conclusions that were made by author analyzing above mentioned topics. Analyzing the legal nature of the decision of the judge of district (city) court about administrative punishment author has come to the conclusion that above mentioned decision is the judgment of the court of first instance in administrative violation case. Analyzing the question about participants of administrative violation case author has come to the conclusion that in administrative violation cases that are reviewed according to the section 213 of Latvian Administrative violations code takes part person that committed an administrative violation and the victim. There is no applicant and defendant in administrative violation case. Third parties do not take part in administrative violation cases. Analyzing the question about the application of principle of objective investigation in administrative violation cases author has come to the conclusion that principle of objective investigation in administrative violation cases is applicable taking into account the criminal character of the above mentioned cases. Realizing judicial review in administrative violation case, court doesn’t have to intervene in the investigation that was made in the pre-trial investigation stage. The work consists of four chapters: Legal nature of the decision of the judge of district (city) court about administrative punishment, Participants of administrative violation case, Person’s provisional legal protection in administrative violation cases and Application of principle of objective investigation in administrative violation cases. Each chapter is divided in smaller items.
Administrative violation cases as special category of administrative cases
Keywords: Tiesības