INTELEKTUĀLĀ KAPITĀLA VADĪBAS PILNVEIDOŠANA - Kuksa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba mērķis ir aplūkot Latvijas IT uzņēmumu kā intelektuālu organizāciju, lai izstrādātu intelektuālā kapitāla vadības pilnveidošanas priekšlikumus, ņemot vērā intelektuālā kapitāla un intelektuālo organizāciju nozīmes palielināšanos. Darbā aplūkots intelektuālais kapitāls, tā nozīme un būtība. Sniegts SIA „MMY” raksturojums, pašreizējā stāvokļa novērtējums un priekšlikumi vadības pilnveidošanai. Darba rezultātā secināts, ka SIA „MMY” iezīmējas arī tieši intelektuālajam kapitālam raksturīgā vadība. Klientu atbalsta nodaļas gadījumā secināts, ka vadība apzinās intelektuālā kapitāla nozīmi, uzsvaru liekot uz cilvēku kapitālu. Realizētā vadība visbiežāk ir intuitīva, proti, bez konkrētiem plāniem, aprakstiem. Atslēgvārdi: intelektuālais kapitāls, intelektuālā kapitāla vadība, informācijas tehnoloģiju uzņēmums, zināšanu darbinieks.

The aim of the Thesis is to inspect a Latvian IT organisation as an intellectual organisation and to form suggestions for improvements of intellectual capital management based on the growing importance of intellectual capital worldwide. The chapters are dedicated to explaining intellectual capital, its role and nature. The description of “MMY” Ltd. and the current state of it is given as well as suggestions for improvements of management. It is concluded that there are signs of intellectual capital management in “MMY” Ltd. Client support department management is aware of the importance of intellectual capital and puts emphasis on the human capital. The implemented management is more intuitive than planned. Keywords: intellectual capital, intellectual capital management, IT organisation, knowledge worker.
Improvement of Intellectual Capital Management
Keywords: Vadībzinātne