Dominējošais stāvoklis ekskluzīvo līgumu kontekstā - Bērziņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt ekskluzīvo līgumu mijiedarbību ar dominējošo stāvokli, gan kategoriju atbrīvojuma aspektā - cik tālu tas dod iespēju dominējošam tirgus dalībniekam slēgt ekskluzīvos piegādes līgumus, gan dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aspektā, kad ar ekskluzīvajiem līgumiem tiek kavēta konkurence. Lai sasniegtu maģistra darba mērķi, darbā ir izpētīts dominējošā stāvokļa un ekskluzīvo piegāžu līgumu, kā arī ekskluzīvo vienošanos regulējums un izpratne Latvijas Republikas un Eiropas Savienības konkurences tiesībās, apskatīta ekskluzīvo vienošanos ietekme uz konkurenci. Darba rezultātā autors norāda uz kritērijiem, kas dominējošam tirgus dalībniekam jāievēro, lai slēgtu ekskluzīvās piegādes līgumus. Norāda uz problemātiku, kas saistās ar ekskluzīvajiem līgumiem, kā ari norāda uz iespējām izdarīt grozījumus konkurences tiesības regulējošajos normatīvajos aktos. Atslēgvārdi – dominējošais stāvoklis, ekskluzīvie līgumi, kategoriju atbrīvojumi.

The aim of the master's thesis is to explore interaction between exclusive agreements and dominant position, in both, the block exemption terms - of how far it enables a dominant undertaking to enter into exclusive supply agreements legaly, and abuse of dominant position aspect - when the exclusive contracts cause anti-competative effects. To achieve the aim of the master's thesis, there are explored the dominant position and the exclusive supply contracts, as well as exclusive framework agreement understanding of the Latvian Republic and the European Union competition law, accessed exclusive arrangements impact on competition. As the result of the work the author refers to the criteria that a dominant undertaking must fulfill for the conclusion of exclusive supply contracts. Points to the problems associated with exclusive contracts, as well as the opportunities to amend the competition law regulatory enactments. Keywords - dominant position, exclusive contracts, block exemptions.
Dominant position in the context of exclusive agreements
Keywords: Juridiskā zinātne