Latvijas banku sistēmas attīstības analīze ES apstākļos - Mazure, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2012)
Temats “Latvijas banku sistēmas attīstības analīze Eiropas Savienības apstākļos” ir īpaši aktuāls pašreizējos apstākļos, kad Latvija nu jau astoņus gadus atrodas Eiropas Savienības sastāvā, izjūt vienotā finanšu tirgus iespaidu un risina tautsaimniecības problēmas, kas īpaši saasinājās 2008.–2010. gada globālās ekonomiskās krīzes rezultātā. Bakalaura darbā uz teorētiskās un praktiskās analīzes bāzes autors atklāj pozitīvās un negatīvās tendences Latvijas banku sistēmā pēc valsts iestāšanās Eiropas Savienībā un izstrādā priekšlikumus Latvijas banku sistēmas turpmākai attīstībai ES vienotajā tirgū. Darba pirmā nodaļa sniedz banku sistēmas darbības teorētisko raksturojumu. Balstoties uz to, nākamajā nodaļā tiek novērtēti Eiropas Savienības ekonomiskās un monetārās integrācijas teorētiskie priekšnosacījumi, praktiskie rezultāti un ietekme uz dalībvalstu banku sistēmām. Atklājot likumsakarības salīdzinošajā analīzē, darba trešajā nodaļā autors noskaidro Latvijas komercbanku kvantitatīvo un kvalitatīvo izaugsmi kopš Latvijas neatkarības atgūšanas laika līdz mūsdienām, savukārt, pēdējā nodaļā atklāj Latvijas banku sistēmas pilnveidošanas iespējas un nosaka attīstības perspektīvas. Pētīšanas procesā tika lietotas ekonomiskās un statistiskās analīzes metodes, izmantoti LR likumdošanas akti, teorētiskā literatūra par banku darbību, Eiropas Centrālās bankas, ES dalībvalstu nacionālo centrālo banku un citu finanšu institūciju pētnieciskie darbi, publikācijas laikrakstos un interneta tīklā, kā arī informācija no oficiālo institūciju pārskatiem. Darbu ilustrē 12 grafiskie attēli, 1 tabula un 4 formulas. Četros darba pielikumos apkopoti Latvijas banku sistēmas svarīgāko likumu grozījumi, kā arī atspoguļota Latvijas banku sistēmas koncentrācijas rādītāju aprēķina tabula. Atslēgvārdi: banku sistēma, Eiropas Ekonomiskā un monetārā savienība, Eiropas Savienība, Latvijas Banka, finanšu un kapitāla tirgus, komercbanku darbība.

The issue “Analysis of Latvian Banking System Development in the Context of the European Union” is especially topical in current situation, when Latvia, being a member state of the EU for eight years, feels the impact of the common financial market and solves economic problems, which especially intensified as a result of global economic crisis in 2008–2010. In the bachelor’s thesis on the basis of theoretical and practical analysis, author detects positive and negative trends in the banking system of Latvia after entering the European Union and prepares proposals for future development of Latvian banking system within the Common Market of EU. The first chapter of this thesis provides theoretical description of the banking system activities. Based upon that, in the following chapter, theoretical preconditions for the EU economical and monetary integration, practical effects of the same and its influence on the member states’ banking systems are assessed. Discovering interconnections in the comparative analysis, the author in the third chapter follows quantitative and qualitative development of Latvian commercial banks from the time of regaining state independence until the present time, whereas the final chapter is devoted to the improvement opportunities of the Latvian banking system, specifying development prospects. In the process of research, methods of both economical and statistical analysis have been employed, using Latvian and EU legislative acts, theoretical literature on banking, research papers of the European Central Bank, national central banks and other financial institutions of the EU member states, publications in newspapers, magazines and global network of Internet, as well as information from reports of official institutions. For improved visibility and clarity, written text is supplemented with 12 graphical illustrations, 1 table and 4 formulas. Four attachments provide overview of amendments to major laws governing Latvian banking system, as well as present table of calculating concentration indexes in the banking system of Latvia. Key words: banking system, European Economic and Monetary Union, European Union, Bank of Latvia, financial and capital market, commercial banking.
Analysis of Latvian Banking System Development in the Context of the European Union
Keywords: Ekonomika