Inovācijas publiskajā pārvaldē: "Lean" pārvaldība - Bendiks, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī maģistra darba tēma ir „Inovācijas publiskajā pārvaldē: „Lean” pārvaldība”. Līdzīgi privātajam sektoram, arī publiskais sektors attīstās, tāpēc šī darba mērķis ir izvērtēt lean pārvaldības kā inovācijas ieviešanas Latvijas publiskajā pārvaldē iespējas, riskus un potenciālos ieguvumus. Darbā ietverta labas pārvaldības, inovāciju un lean pārvaldības teorija un tiek apskatīta šo konceptu savstarpējā saikne. Pētījuma daļa sastāv no lean pārvaldības piemērošanas publiskā sektora specifikai, iepriekšējās pieredzes analīzes un lean pārvaldības ieviešanas iespēju, šķēršļu un risku identificēšanas Latvijas publiskajā sektorā. Darbā analizēti dokumenti, empīriskie dati, aptaujas rezultāti un intervijas. Darbā tiek noskaidrots, ka lean pārvaldību ieviest Latvijas publiskajā sektorā var, ja tiek novērsti identificētie šķēršļi. Atslēgvārdi: laba pārvaldība, lean pārvalde, inovācijas, publiskais sektors, zudumi, optimizācija, efektivitāte

The subject of this master thesis is „Innovations in public sector: Lean management”. Similar to private sector, public sector is also developing; therefore the goal of this paper is to evaluate possibilities, risks and potential threats of implementing lean management as innovation in public sector in Latvia. Paper includes theory of good governance, innovations and lean management, and the link between these concepts. Research part consists of applying lean management to specifics of public sector, analysis of previous experience and identification of possibilities, challanges and risks to implement lean management in public sector in Latvia. This paper contains analysis of documents, empirical data, results of survey and interviews. In conclusion, lean management can be implemented in public sector of Latvia if the identified obstacles are averted. Keywords: Good governance, Lean management, Innovations, Public sector, Waste, Optimization, Efficiency
Innovations in public sector: Lean management
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)