Ežurgu klintīs atsegto devona Burtnieku svītas nogulumiežu sedimentācijas vides interpretācija - Žagata, Sigita (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā veikts pētījums par Ežurgu klintīs un Zivtiņu klinšu dienvidu daļā atsegto devona Burtnieku svītas nogulumiežu sedimentācijas apstākļiem, balstoties uz lauka un laboratorijas darbos iegūtajiem novērojumiem un datiem. Darbs pamatojas uz lauka darbiem, kuru ietvaros tika ievākti pētījumam nepieciešamie dati, 4 atsegumu ģeoloģisko griezumu izveidi, slīpslāņojuma mērījumiem, granulometrisko analīzi, kā arī fāciju un fāciju secību analīzi. Iegūtie dati un to interpretācija ļauj secināt, ka Ežurgu klintīs un Zivtiņu klinšu dienvidu daļā atsegtie devona Burtnieku svītas smilšainie nogulumi veidojušies migrējošās zemūdens grēdās, kas pārvietojušās plašā kanālā ar lēzenu gultni. Pēc tam, domājams, attīstījies jauns kanāls, kurā uzkrājušās mālaini aleirītiskas nogulas. Atslēgas vārdi: sedimentoloģija, Živetas stāvs, smilšakmens, granulometriskā analīze, deltas kanāli.

Bachelor’s thesis study summarizes a research about interpretation of sedimentary environment of deposits of the Devonian Burtnieki Formation in Ežurgas cliffs and Zivtiņi cliffs southern part, Latvia. Study is based on data and observations from field and laboratory works. Following studies were done – logging of geological sections of 4 outcrops, paleocurrent direction measurments, grain-size analysis, as well as facies and facies succession analysis. Collected data and their interpretation allows to conclude that sandy deposits of the Devonian Burtnieki Formation exposed in the Ežurgas cliffs and southern part of the Zivtiņi cliffs formed in subaqeous dunes migrating in a wide, flat-bottomed channel. A new channel filled with clayey and silty deposits likely developed afterwards. Key words: sedimentology, Givetian, sandstone, grain-size analysis, delta channels.
Interpretation of sedimentary environment of deposits of the Devonian Burtnieki Formation: Ežurgas Cliffs, Latvia
Keywords: Ģeoloģija; sedimentoloģija; Živetas stāvs; smilšakmens; granulometriskā analīze; deltas kanāli