Izplatītākie nacionālisma veidi Latvijā un to piekritēju raksturojums - Dzintars, Raivis (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba „Izplatītākie nacionālisma veidi Latvijā un to piekritēju raksturojums” galvenais uzdevums bija konstatēt, kurš no nacionālisma veidiem dominē Latvijā. Pieņēmu, ka uzdevuma veikšanai reprezentatīvākos datus iespējams iegūt, pētot aktīvās nacionālistu organizācijas. Galveno vērību pievērsu populārajam nošķīrumam – etniskais un valstiskais nacionālisms. Kā var šos veidus atpazīt un atšķirt? Kurš no tiem ir vairāk izplatīts Latvijas nacionālistu vidē? Uz šiem jautājumiem centos rast atbildi. Darbā pārbaudīju hipotēzi: Latvijas aktīvākās nacionālistu organizācijās pārstāv valstisko nacionālisma formu. Atbilstoši literatūrā sastopamai klasifikācijai analizēju četru presē biežāk pieminēto nacionālistu organizāciju uzskatus un secināju: Latvijas aktīvo nacionālistu organizāciju gadījumā jārunā par etniskā un valstiskā nacionālisma sajaukumu un pārklāšanos ar nelielu tendenci par labu etniskajam nacionālismam. Līdz ar to darba hipotēze netika pierādīta.

The aim of the paper `The most popular types of nationalism in Latvia and description of their supporters` was to find out which is the dominating type of nationalism in Latvia. In order to reach the aim active nationalist organizations were analyzed. I turned my attention to the popular differentiation – ethnic and civic nationalism. How is it possile to identify and differentiate these types? Which of them is more popular among Latvian nationalists? I tried to find answers to these questions. The hypothesis was: the most active nationalist oranizations in Latvia represent civic nationalism. According to the classification found in literature I analyzed opinions of those nationalist organizations which are most often mentioned in press. I found out that in the case of active nationalist oranizations in Latvia it is pssible to talk about a mixture and overlapping of ethnic and civic nationalism with a small tendency in favour of ethnc nationalism. Therefore, the hypothesis was not proved.
The most popular types of nationalism in Latvia and description of their supporters
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)