Medikamentu bīstamo un potenciāli bīstamo palīgvielu izvērtējums VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" Neonatoloģijas klīnikā 2019. gadā - Birne, Aiva (Latvijas Universitāte, 2021)
Problēma: Ne visas palīgvielas no bioloģiskā viedokļa ir inertas, un dažiem pacientiem (īpaši jaundzimušajiem) var izraisīt palīgvielu blaknes. Pētījuma mērķis: Izpētīt VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” Neonatoloģijas klīnikā lietoto rūpnieciski ražoto medikamentu drošību jaundzimušajiem no palīgvielu viedokļa. Metode: No slimnīcas medikamentu uzskaites programmatūras tika iegūti dati par Neonatoloģijas klīnikā lietotiem medikamentiem. Izmantojot zāļu aprakstus, tika noskaidrotas katra medikamenta palīgvielas. Papildus tika izvērtētas potenciāli bīstamo medikamentu aizstāšanas iespējas. Rezultāti: No iepirktajiem medikamentiem 133 (57,3%) saturēja vismaz vienu nevēlamo palīgvielu, attiecīgi 99 (42,7%) medikamentos tās netika lietotas.

Background: Not all excipients are biologically inert and, in some patients (especially neonates), may cause adverse effects. Study aim: To study the safety of industrially produced medicines used for neonates in the Neonatology Clinic of the Children's Clinical University Hospital from the point of view of excipients. Methods: Data on medications used in the Neonatology Clinic was obtained from the hospital's drug accounting software. Using the summaries of product characteristics, the excipients of each medicine were determined. In addition, alternatives to the potentially harmful medicines were evaluated. Results: Of the purchased medicines, 133 (57,3%) contained at least one undesirable excipient, and in 99 (42,7%) medicines respectively they were not used.
Evaluation of harmful and potentially harmful excipients for newborns found in medications used in Children's Clinical University Hospital (Department of Neonatology) in 2019
Keywords: Farmācija; Bīstamās palīgvielas; Potenciāli bīstamās palīgvielas; Jaundzimušie; Toksicitāte