Dzimtenes tēls somu un igauņu nacionālās atmodas dzejā - Timofejevs, Alberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā tiek pētīta dzimtenes tēla izpausme igauņu un somu 19. gadsimta tautiskā romantisma dzejā, kura rakstīta igauņu un somu tautas nacionālās atmodas laikā. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt dzimtenes tēla izpausmi tādu igauņu tautiskā romantisma dzejnieku daiļradē, kā Kristiāns Jāks Petersons un Lidija Koidula un salīdzināt to ar somu tautiskā romantisma dzejniekiem, tādiem kā Johans Ludvigs Runebergs, Zakriss Topeliuss un A. Oksanens. Bakalaura darbā teorētiskajā daļā tiek definēts tautiskā romantisma jēdziens, un tā konkrētā izpausme igauņu un somu literatūrā. Bakalaura darba praktiskajā daļā tiek analizēta dzimtenes tēla izpausmes gan igauņu, gan somu tautiskajā romantismā un tās salīdzinātas savā starpā. Rezultātā uzrādītas dzimtenes tēla kopīgās un atšķirīgās pazīmes. Darba gaitā noskaidrots, ka igauņu un somu tautiskā romantisma dzejā ir kopīgās iezīmes, tādas kā dabas romantika, ūdens objektu un vietvārdu uzrādīšana, kā arī patriotiska satura lirika. Atšķirīgais ir attiecinājums uz dzejas vēsturisko telpu, kur somu dzejā pastāv kara romantisms, bet igauņu dzejā lielākā uzmanība pievērsta mītiskiem tēliem. Darbs sastāv no divām nodaļām: pirmās nodaļas apakšnodaļās ir definēts tautiskā romantisma jēdziens, kā arī sniegti ieskati igauņu un somu nacionālās atmodas kustībās un tautiskā romantisma dzejnieku daiļradē. Otrās nodaļas apakšnodaļās tiek aplūkotas igauņu un somu dzimtenes tēla izpausmes tautiskajā romantismā un tās salīdzinātas savā starpā, kā arī pētītas to kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Darba apjoms ir 51 lappuse.

The Bachelor’s thesis looks at the expression of the image of the homeland in Estonian and Finnish poetry of 19th century, which was written during the Estonian and Finnish National Awakening period. The aim of the work is to compare and analyse expression of the image of the homeland in Estonian and Finnish national romanticism poetry by authors, such as Kristjan Jaak Peterson and Lydia Koidula in Estonian poetry and Johan Ludvig Runeberg, Zacharias Topelius and A. Oksanen in Finnish poetry. In the theoretical part of the work is given definition of national romanticism and its emergence in Estonian and Finnish poetry, also is given introduction in Estonian and Finnish National Awakening movement and national romanticism poets creative work. In the practical part of the work is made analysis of the expression of image of the homeland in Estonian and Finnish national romanticism poetry and is given comparison between image of the homeland in Estonian and Finnish national romanticism poetry, as well as found similarities and differences in both poetries image of the homeland. The results of a study reveal that in both poetries similar is nature romanticism, which is frequently mentioned in water objects and place names, as well both poetries are threaded by patriotic lyric. The main difference is bound with both poetries’ historical space. In Finnish poetry historical space is based on war romanticism, in other hand – in Estonian poetry main accent is put on the mythological images of the past. The paper consists of two parts: in the first part is given definition of national romanticism as well as introduction in the Estonian and Finnish National Awakening movements and creative work of the national romanticism authors’ poetry. In the second part is studied emergence of image of the homeland in Estonian and Finnish national romanticism poetry as well as its comparison between each other and analysis of similar and difference traits in both poetries. The work consists of 51 pages.
Image of Homeland in Finnish and Estonian National Awakening Poetry
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; dzimtenes tēls; igauņu dzeja; somu dzeja; tautiskais romantisms; nacionālās atmodas kustība