Mazo upju ieleju nozīme kserotermofītā augāja izplatībā Zemgales līdzenumā - Gustiņa, Lauma (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba “Mazo upju ieleju nozīme kserotermofītā augāja izplatībā Zemgales līdzenumā” mērķis ir noskaidrot mazo upju ieleju nozīmi kserotermofīto zālāju izplatībā Zemgales līdzenumā. Veģetācija aprakstīta 11 Zemgales līdzenuma mazo upju ielejās. Atradnēs ievākti dati par 28 vides faktoriem. Zemgales līdzenuma upju ielejās konstatētas 60 kserotermofītā augāja sugas. Pēc izplatības īpatnībām un sastopamības biežuma šīs sugas iedalītas 7 grupās. Līdzenumā aprakstītās augu sabiedrības pieder 2 sauso zālāju klasēm–Festuco-Brometea un Trifolio-Geranietea. To ietvaros izdalītas 2 asociācijas. Kserotermofītā augāja sugu izplatību Zemgales līdzenumā ietekmē gaismas daudzums un augsnes īpašības. Mazo upju ielejas Zemgales līdzenumā kalpo kā kserotermofītās veģetācijas patvēruma vietas, bet, samazinoties piemērotu biotopu platībām un to kvalitātei, arī sugu sastopamība samazināsies. Maģistra darba tēma izklāstīta 4 nodaļās, informāciju papildina 40 attēli, tai skaitā sugu izplatības kartes, 2 tabulas un 11 pielikumi. Atslēgvārdi: kserotermofītā veģetācija, upju ielejas, Zemgales līdzenums, Festuco-Brometea, sugu migrācija.

The aim of the Master's work "Importance of the Small River Valleys in Distribution of Xerothermic Vegetation in the Zemgale Lowland" is to find out the role of small river valleys in the distribution of xerothermic grasslands in the Zemgale Lowland. Vegetation described in 11 small river valleys of Zemgale Lowland. Data about 28 environmental factors collected in localities of described vegetation. 60 species of xerothermic vegetation detected in river valleys of Zemgale Lowland. By distribution patterns and frequency the species divided into 7 groups. Plant communities described in the Lowland belong to two classes of dry grassland vegetation – Festuco-Brometea and Trifolium-Geranietea. Two associations are distributed within the classes. The distribution of xerothermic vegetation is influenced by amount of light and soil properties. Small river valleys of Zemgale Lowland serves as a place of refuge for xerothermic vegetation, but occurrence of species will decline by reduction of suitable habitat area and quality. Master’s work on the theme outlined in four chapters, the information supplemented with 40 pictures, including maps of the distribution of species, 2 tables and 11 appendices. Keywords: xerothermic vegetation, river valleys, Zemgale Lowland, Festuco-Brometea, migration of species.
Importance of the Small River Valleys in Distribution of Xerothermic Vegetation in the Zemgale Lowland
Keywords: Ģeogrāfija