Korupcija Latvijas Republikas vietvarās - Vilciņš, Elmārs (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī bakalaura darba uzdevums ir analizēt un dot ieskatu tā lasītājam par korupcijas jēdziena un sankciju izmaiņām laika gaitā, kādi ir korupcijas izskaušanas centieni, panāktie līdzšinējie rezultāti, un kādas izmaiņas normatīvajos aktos ir iespējamas vai nepieciešamas sekmīgākai noziedzīgā nodarījuma prevencijai. Lai arī ir veikti krietni uzlabojumi centienos novērst koruptīva rakstura noziedzīgus nodarījumus valsts pārvaldē, joprojām pastāv riski, kurus tik viegli likvidēt nevar, it īpaši mazajās pašvaldībās, kur sabiedriskā iesaiste politiskos procesos ir mazāka nekā lielajās pašvaldībās un arī politiskā konkurence ir ievērojami apsīkusi, atsevišķās mazajās pašvaldībās vieniem un tiem pašiem politiķiem un politiskajiem sarakstiem valdot kopš 2009. gada administratīvās reformas līdz pat 2021. gada administratīvajai reformai Kā galveno problēmjautājumu autors izvirza pateicīgās augsnes korupcijas zelšanai esamību (būtu nepieciešams veidot papildus kontroles mehānismus katrā no pašvaldībām, jo šobrīd tādi iztrūkst) un to, kā to var mainīt, kā arī ir apskatīti ar korupciju saistīti jautājumi ārvalstīs, izvirzot ierosinājumus, ko no ārvalstu prakses varētu ieviest arī Latvijā. Ņemot vērā veikto izpēti, par galvenajām izmaiņām varētu minēt nepieciešamību veikt grozījumus atsevišķos normatīvajos aktos (Krimināllikumā, Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, KNAB likumā, Valsts robežsardzes likumā, likumā ‘’Par policiju’’), kas paredzētu reformēt atsevišķas iestādes, mainītu to personu loku, kam ir tiesības īstenot pasīvās vēlēšanu tiesības, kā arī paplašināt un tajā pašā laikā arī samazināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetenci.

The main task of this bachelor thesis ir to give an insight about the changing nature of the concept of corruption throughout times, what are the efforts taken in combating corruption, the successes and what else can or should be done to prevent public officials from corruptive wrongdoings. Even though there are stark improvements regarding cleansing local governmental bodies from said felonies, there are still risks that cannot be fixed that easily, especially in local governments those in smaller administrative units wherein society is lesser keen on taking part in public or political processes in comparison to bigger administrative units and political competition is almost non-existant which can be seen in certain local governments where the same politians and political parties dominanted each elections since Administrative reform of 2009 until the administrative reform in 2021. The main issue stated by the author is how to eradicate conditions that can be used for personal needs of those in power. Also, the author has looked into situation in foreign countries and has given his outlook of what can be implemented in Latvian regulation. Considering the research, the main steps toward progress could be the necessity of amending national regulation that would reform certain institutions, disallow rights of participating in elections for a specific group of society, expand and also narrow down the scope of Corruption Prevention and Combating Bureau of Latvia.
Corruption in municipalities of Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Korupcija; Trauksme; Celšana; Pašvaldības