Novērošanas spēju attīstīšana 4-5 gadus veciem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē dabas zinātņu mācību jomā - Špakova, Liene (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba autore: Liene Špakova Kvalifikācijas darba temats: Novērošanas spēju attīstīšana 4-5 gadus veciem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē dabas zinātņu mācību jomā Pētījuma mērķis: Pētīt 4-5 gadus vecu bērnu novērošanas spējas dabas zinību mācību jomā. Pētījuma saturs: Kvalifikācijas darbs ietver divas daļas. Pirmajā daļā tika analizēta teorētiskā literatūra, pēc kuras iespējams secināt, ka novērošanas spējas ir cieši saistītas ar uzmanību un citiem bērna psihiskajiem procesiem, tādiem kā uztveri, atmiņu un domāšanu. Tika izstrādāti kritēriji un rādītāji novērošanas spējām. Otrajā daļā pētījuma ietvaros tika izstrādāts detalizēts dienā paredzēto mācību nodarbību plāns, veikts pētījumā iesaistīto bērnu raksturojums un novērtētas bērnu novērošanas prasmes pirms un pēc pētījumā atbilstoši izstrādātajiem kritērijiem. Pētījumā piedalījās astoņi 4-5 gadus veci bērni. Empīriskā pētījuma veikšanai tika izmantotas piecas dažādas nodarbības. Secināms, ka izstrādātās mācību nodarbības ir praktiski pielietojamas novērošanas spēju attīstīšanai, jo bērnu novērošanas spējās lielākajā daļā izstrādāto kritēriju vērojami uzlabojumi. Darbs sastāv no divām nodaļām, piecām apakšnodaļām, 41 lapas, 3 attēliem, 3 tabulām, 27 literatūras avotiem, 20 pielikumiem. Atslēgas vārdi: novērošanas spējas, dabas zinātņu mācību joma pirmsskolā, pirmsskolas vecuma bērns.

Author: Liene Špakova Title of the qualification work: Developing observational skills in 4-5-year-old-children at a Preschool educational institution in the field of natural sciences. Objective of the study: To study observation skills in 4-5-year-old-children in the field of natural sciences. Content of the study: Qualification work consists of two parts. The first part includes analysis of theoretical literature which enables to draw a conclusion that observation skills are closely related to attending and other mental processes of the child, such as perceiving, remembering and thinking. Criteria and indicators for observation skills were developed. The second part of the study includes a lesson plan for a day worked out in details, character analysis of the children participating in the study and evaluation of the children’s observation skills before and after the study according to the previously developed criteria. Eight 4-5-year-old children participated in the study. Five different classes were used to carry out the empirical part of the study. It can be concluded that the lessons worked out for the study are practically applicable for developing observation skills as children improved them in most criteria. The qualification works consists of two chapters, five subchapters, 41 page, 3 images, 3 tables, 27 literature sources, 20 appendixes. Key words: observation skills, field of natural sciences at a Preschool educational institution, preschool child.
Developing observation skills in 4–5-year-old children at Preschool educational institution in the field of natural sciences
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; novērošanas spējas; dabas zinātņu mācību joma pirmsskolā; pirmsskolas vecuma bērns