Kārļa Ulmaņa autoritārisma laika rūpniecības attīstības iezīmes: a/s "Fēnikss" ("Vairogs") piemērs, 1934.-1940 - Narbuts, Valters (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Kārļa Ulmaņa autoritārisma laika rūpniecības attīstības iezīmes: a/s “Fēnikss” (“Vairogs”) piemērs 1934-1940” sniedz apkopojumu par laika periodu, kad rūpnīcas “Fēnikss” darbība saskarās ar jauno Kārļa Ulmaņa autoritāro režīmu, kam bija būtiska ietekme uz Latvijas tautsaimniecību. Darba hronoloģiskais ietvars skar neatkarīgās Latvijas vēstures posmu no 1923. gada maija, kad “Fēnikss” atsāk savu darbību, līdz 1936. gadam, kad beidzas tās pastāvēšana. Rūpnīcas “Fēnikss” darbība bija būtiski atkarīga no Latvijas ekonomiskās politikas, jo tās darbību nodrošināja ārzemju izejvielas un pasūtījumi. Neizdevīgā valsts muitas un finanšu politika radīja tikai papildus zaudējumus, kas līdz ar Kārļa Ulmaņa nākšanu pie varas 1934. gada 15. maijā kļuva vēl aktuālāk. Atslēgas vārdi: “Fēnikss”, saimniecības politika, autoritārais režīms.

The Bachelor’s thesis “The Characteristics of Industrial Development in Karlis Ulmanis’ Time of Authoritarianism: a/s “Fēnikss” (“Vairogs”) example 1934-1940” gives a summary about a time period when the factory “Fēnikss” was confronted with the new authoritarian regime of Karlis Ulmanis, which had a major impact on the Latvian economy. The work’s chronological framework touches upon the time period in independent Latvia’s history between May of 1923 when “Fēnikss” resumes its activities and 1936 when it ceases to exist. The operation of factory “Fēnikss” was largely dependent on Latvia’s economic policies, since its operation was ensured with the help of foreign raw materials and orders. The disadvantageous national customs and financial policies resulted in additional losses, which, by the time Karlis Ulmanis came to power on 15th of May, 1934, had become even more pressing. Keywords: “Fēnikss”, economic policy, authoritarian regime.
Characteristics of industrial development in the time of Kārļa Ulmaņa authoritarianism: the example of "Fenikss" ("Vairogs") 1934-1940
Keywords: Vēsture; “Fēnikss”; saimniecības politika; autoritārais režīms.; rūpniecība; vagonbūve