Perfekcionisma un ķermeņa tēla uztveres atšķirības cilvēkiem ar dažādu motivāciju fizisko aktivitāšu veikšanai - Otvare, Nelda (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv perfekcionisma un ķermeņa tēla uztveres atšķirības cilvēkiem ar dažādu fizisko aktivitāšu veikšanas motivāciju. Pētījumā piedalījās 194 dalībnieki vecumā no 18 līdz 42 gadiem, no kuriem 131 sieviete un 63 vīrieši. Respondenti tika dalīti 3 grupās – mazaktīvi indivīdi (n = 35; M = 30,31; SD = 6,51), indivīdi, kas ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas labas pašsajūtas un fiziskās veselības veicināšanai un saglabāšanai (n = 103; M = 26,68; SD = 5,26) un indivīdi, kas ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas, lai uzlabotu savu izskatu – samazinātu tauku masu un palielinātu muskuļu masu (n = 56; M = 27,23; SD = 4,54). Instrumentārijs: Perfekcionistiskas sevis reprezentēšanas skala (Perfectionistic Self-Presentation Scale, Hewitt, Flett, Sherry, Habke, Parkin, et al., 2003), Ķermeņa tēla novērtējuma aptauja (Body Image Assessments: BISS, Cash, 2002) un pašizveidota aptauja par fiziskajām aktivitātēm. Petījumā iegūtie rezultāti neuzrādīja statistiski nozīmīgas atšķirības starp 3 grupām.

Aim of this research was to find out whether there is a difference in how perfectionism and body image of people with different motivation to undertake various physical activities is perceived. 194 participants aged 18-42 years took part in this research – 131 women and 63 men. Respondents were divided into 3 groups – individuals with low physical activity (n = 35; M = 30,31; SD = 6,51), individuals who undertake physical activity for wellbeing and for improving and maintaining physical health (n = 103; M = 26,68; SD = 5,26) and individuals who undertake physical activity to improve their appearance – decrease body fat and increase lean muscle mass (n = 56; M = 27,23; SD = 4,54). Instrument: Perfectionistic Self-Presentation Scale (Hewitt, P. L., Flett, G. L., Sherry, S. B., Habke, M., Parkin, M., et al., 2003), Body Image Assessments: BISS (Cash, T. F., 2002) and self-made survey on physical activities. The results of this research did not show statistically significant differences between the 3 groups.
Differences in perfectionism and body image in groups of individuals with various physical activity motivation
Keywords: Psiholoģija; perfekcionisms; ķermeņa tēla uztvere; fiziskās aktivitātes; motivācija