Pierādījumu pieļaujamības tiesiskie un praktiskie aspekti - Kulmanis, Oskars (Latvijas Universitāte, 2023)
Promocijas darbs „Pierādījumu pieļaujamības tiesiskie un praktiskie aspekti” Latvijā ir pirmais detalizēti vienkopus veiktais pētījums par šo tematu. Darba pirmajā nodaļā pētīti pierādījumu pieļaujamības tiesiskie aspekti, to sistēma. Otrajā nodaļā pētīti likumā noteiktie pierādījumu pieļaujamības kritēriji, kas procesuālu defektu gadījumā var ierobežot vai pilnībā liegt iegūto ziņu izmantošanu. Trešajā nodaļā aplūkotas no tiesībām uz taisnīgu tiesu un pušu līdztiesības principa izrietošās garantijas. Darbā tostarp atklāta pieļaujamības un ticamības ciešā sasaiste, kā arī pierādījumu pieļaujamības un to izmantošanas kā taisnīgas tiesas elementu nozīme. Promocijas darba izstrādē lietotas tiesību zinātnē ierastās pētīšanas metodes, tiesību normu interpretācijas metodes, kā arī plaši vērtēta nacionālo un starptautisko tiesu prakse. Atslēgvārdi: pierādījumu pieļaujamība, nepieļaujami pierādījumi, pierādījumu ticamība, taisnīgs process, kriminālprocesa pamatprincipi, pierādījumu pārbaude un izmantošana.

The doctoral thesis „Legal and practical aspects of admissibility of evidence” up to now is the most elaborate study dedicated to this topic in Latvia. The system of legal aspects of admissibility of evidence are assessed in the first chapter of thesis. Chapter two emphasizes the criteria for admissibility of evidence laid down in law, which in case of procedural defects may restrict or completely prevent the use of the evidence obtained. The third chapter deals with the guarantees of the right to a fair trial and the principle of equality of arms. The doctoral thesis also reveals the close link between admissibility and credibility of evidence and the importance of the admissibility of evidence and the use of evidence as elements of a fair trial. Methods of research, methods of interpretation of legal norms, as well as widely evaluated national and international jurisprudence have been used in the development of the doctoral thesis. Keywords: admissibility of evidence , inadmissible evidence, reliability of evidence, fair procedure, fundamental principles of criminal procedure, examination and use of evidence
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Tiesību zinātne; Tiesību zinātne*Law