Galvenie riska faktori smagai akūtai pēcdzemdību asiņošanai pēc vaginālām dzemdībām Rīgas dzemdību namā - Manickarajah, Suthesan Caspersz (Latvijas Universitāte, 2014)
KOPSAVILKUMS IEVADS: Pēcdzemdību asiņošana (postpartum hemorrhage, PPH) ir visbiežākais dzemdētāju nāves cēlonis, esot par iemeslu ceturtai daļai no visu dzemdētāju nāves gadījumiem. Patlaban gada laikā mirst 529 000 dzemdētāju, kas globālā mērogā nozīmē 400 mātes nāves gadījumu pret 100 000 normālām dzemdībām. Cits veids, kā raksturot dzemdētāju bojāeju, ir minēt, ka katru minūti no katras stundas katrā dienā iet bojā viena sieviete. Sešdesmit procentu no visiem ar grūtniecību saistītiem mātes nāves gadījumiem notiek pēcdzemdību laikā, un kāds avots liek domāt, ka 45% no tiem notiek pirmajās 24 stundās pēc dzemdībām. Pēcdzemdību asiņošana ir galvenais dzemdētāju nāves cēlonis, it īpaši jaunattīstības valstīs, un arī galvenais dzemdētāju saslimšanas iemesls kā attīstītajās, tā jaunattīstības valstīs.

EXICULIVE SUMMARY OBJECTIVE: Postpartum hemorrhage is the most common cause of maternal mortality and accounts for one-quarter of the maternal deaths worldwide. Maternal mortality is currently estimated at 529 000 deaths per year, a number that translates into a global ratio of 400 maternal deaths per 100 000 live births. Another way to characterize these deaths is to say that one woman dies every minute of every hour of everyday. Sixty percent of all pregnancy-related maternal deaths occur during the postpartum period and one source suggests 45% of them occur in the first 24 h after delivery. Postpartum hemorrhage constitutes a major cause of maternal mortality, particularly in the developing world, and of maternal morbidity in both the developed and the developing world.
Explore the main risk factors of the severe acute postpartum hemorrhage in normal vaginal delivery at Riga Delivery Home
Keywords: Medicīna