5 - 6 gadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveide dabaszinātņu mācību jomā - Grigola, Mirdza (Latvijas Universitāte, 2020)
Kvalifikācijas darba autore: Mirdza Grigola Kvalifikācijas darba nosaukums: 5-6 gadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveide dabaszinātņu mācību jomā Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski pētīt 5-6 gadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveides iespējas dabaszinātņu mācību jomā. Pētījuma hipotēze: 5-6 gadīgu pētnieciskās prasmes dabaszinātņu mācību jomas centrā tiek sekmētas, ja skolotājs: •labi pārzina 5-6 gadīgu bērnu vecumposma attīstības likumsakarības, •ja tiek izmantotas daudzveidīgas pētniecības metodes, •ja bērniem nodrošināta patstāvīga darbība un iespējas grupas dabaszinātņu mācību jomas centrā un āra aktivitātēs. Darba galvenie atslēgas vārdi: pētniecība, pētnieciskās prasmes, dabaszinātņu mācību joma, 5-6 gadīgi bērni. Pētījuma teorētiskajā daļā dots pētniecisko prasmju skaidrojums, raksturotas 5-6 gadīgu bērnu vecumposma attīstības likumsakarības pētāmās problēmas aspektā, analizēts dabaszinātņu mācību jomas saturs un metodes. Pētījuma praktiskajā daļā veikts bērnu pētniecisko prasmju sākotnējais vērojums, veikta izmēģinājumdarbība, atlasot 12 dažādas pētījumu metodes, kā arī veikta atkārtota bērnu prasmju vērošana un rezultātu salīdzināšana. Rezultātā izvirzītā hipotēze apstiprinājās. Darba apjoms: 54 lpp, 4 tabulas, 11 attēli, 48 literatūras avoti, 1 pielikums.

Author of the qualification paper: Mirdza Grigola Title of qualification paper: improvement of research skills of 5-6-years-old children in natural science education The purpose of the study: theoretically and practically study the possibilities of improving the research skills of 5-6-years-old children in the field of natural science education. Hypothesis: 5-6-years old children’s research skills in the center of science “station” are promoted if the teacher: •is well acquainted with the regularities of the development of 5-6-years-old children, •if a variety of research methods are used, •if children are provided with independent activities and opportunities in the group's science center as well as outdoor activities. Main keywords of the paper: research, research skills, field of science, 5-6-years-old children. In the theoretical part of the research an explanation of research skills is given, the regularities of 5-6-years-old children's development are described in the aspect of the researched problem, the content and methods of natural sciences are analyzed. In the practical part of the research the initial observation of children's research skills was performed, also a pilot activity was performed, selecting 12 different research methods, as well as repeated observation of children's skills and comparison of results. As a result, the hypothesis was confirmed. Paper consists of: 54 pages, 4 tables, 11 figures, 48 references, 1 appendix.
Completion of research skills for 5 -6 years olds in nature sciences
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Pētniecība; Research, research skills, field of science, 5-6-years-old children.; Pētnieciskās prasmes; Dabaszinātņu mācību joma; 5-6 gadīgi bērni