Ķīnas cimdiņkrabja Eriocheir sinensis populācijas dinamika un barošanās analīze Baltijas jūras Latvijas piekrastē - Kubuliņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba ’’Ķīnas cimdiņkrabja (Eriocheir sinesis) populācijas dinamika un barošanās analīze Baltijas jūras Latvijas piekrastē’’ mērķis ir noskaidrot krabju izplatību Baltijas jūras Latvijas piekrastē un tā ietekmi uz apkārtējo ekosistēmu, balstoties uz Latvijas Hidroekoloģijas institūtā veikto pētījumu 2023.-2024. gadā, pieejamo literatūru un datu bāzēs iegūtajiem datiem. Darba ietvaros apkopota literatūra analīze, lai noskaidrotu tā izplatību un ienākšanas ceļus Baltijas jūrā. Pētnieciskajā daļā apkopoti nozvejoto krabju morfoloģiskie un kvantitatīvie dati, kur tika salīdzināts to skaits dažādos gados un Latvijas piekrastes teritorijās. Laboratorijas apstākļos veiktas barošanās analīzes, iekšējo orgānu analīzes, mērījumi un dzimumstruktūru izveide. Apzinoties to ietekmi uz ekosistēmu, izmantojot Sabiedrisko Zinātni, noteica krabju izplatība piekrastes teritorijās. Lai sasniegtu darba mērķi tika attēlota grafiskā un vizuālā informācija. Iegūtie dati par to ietekmi un izplatību var būt tikai aptuveni, jo LHEI sadarbojas tikai ar dažiem Latvijas piekrastes zvejniekiem.

The aim of the Bachelor's work “Population dynamics and feeding analysis of Chinese mitten crab (Eriocheir sinensis) on the Baltic Sea coast in Latvia” is to ascertain the prevalence of crabs on the Latvian coast of the Baltic Sea and its impact on the surrounding ecosystem, based on a study carried out by the Latvian Institute of Aquatic ecology in 2023-2024, available literature and data obtained in databases. Within the framework of the work, a literature analysis has been compiled in order to ascertain its distribution and routes of entry into the Baltic Sea. The research part summarizes the morphological and quantitative data of crabs caught, comparing the number of crabs in different years and in coastal areas of Latvia. Laboratory feeding analyses, feeding analyses, measurements and the development of sexual structures. Recognizing their impact on the ecosystem through Citizen Science was determined by the prevalence of crabs in coastal areas. Graphic and visual information was displayed to achieve the goal of the work. Data on their impact and distribution can only be approximate, as LIAE works with only some Latvian coastal fishermen.
Population dynamics and feeding analysis of Chinese mitten crab Eriocheir sinensis on the Baltic Sea coast in Latvia
Keywords: Vides zinātne; Ķīnas cimdiņkrabis; Eriocheir sinensis; Latvijas Hidroekoloģijas institūts; barošanās