Objektrelāciju kartēšanas izveide Zephir valodā - Zālītis, Ričards (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā tiek apskatīta Zephir programmēšanas valoda un iespējas, ko tā paver, objektrelācijas kartēšana - kas tā tāda ir un kāpēc tā ir vajadzīga - izstrādātā vienuma funkciju apskats, nepieciešamības pamatojums un to salīdzinājums ar esošajiem risinājumiem. Risinājums ir izgatavots ar mērķi to izmantot turpmāk praksē, lai atvieglotu un uzlabotu darbu ar datubāzēm, protams, to papildinot ar praksē gūtām zināšanām. Tas ir paredzēts darbā ar MySQL datubāzes vadības sistēmu un izmantot kopā ar PHP, jo risinājums par pamatu izmanto PHP PDO klasi. Gala produkts ir SimpleORM - strādājošs objektrelācijas kartēšanas risinājums, kas ir izstrādāts Zephir programmēšanas valodā un kas nodrošina nepieciešamās pamatfunkcionalitātes darbā ar MySQL, lai to varētu uzskatīt par labu esam.

Takes a look on Zephir programming language and features it opens, answer what is object relational mapping and why is it necessary, look on developed extension functions and necessity of them, extension comparison with existing solutions. Solution is developed to be used futher in pratice to ease and improve work with databases, of course with improving in mind. It is designed to be used with MySQL database managment systems and PHP because solution will extend PHP PDO class. The end product is SimpleORM - working object relational mapping solution who has been developed in Zephir to cover all the core functions to be able to work with MySQL so the solution can be considered good.
Object-relation mapping in Zephir language
Keywords: Datorzinātne; Zephir; objektrelācijas kartēšana; SimpleORM; MySQL; PHP