Eiropas migrantu krīzes ietekme uz radikāli labēju-populistisku partiju popularitātes vairošanos: Vācijas, Apvienotās Karalistes un Latvijas gadījuma analīze - Bute, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, vai Vācijas, Apvienotās Karalistes un Latvijas radikāli labējām partijām sniegtais atbalsts ir palielinājies neatkarīgi no tā, cik smagi katru valsti ir skārusi Eiropas migrantu krīze. Darba teorētiskā daļa apraksta radikāli labējo-populistisko partiju saimi, kā arī definē galvenās radikāli labējo-populistisko partiju iezīmes un to nostāju pret imigrāciju. Empīriskā daļa ietver imigrācijas rādītāju, sabiedrības uzskatu par imigrāciju, partiju piekoptā diskursa, kā arī partijām sniegtā atbalsta analīzi. Darba ietvaros tiek secināts, ka visu trīs valstu galēji labējās partijas savā darbībā ir aktualizējušas Eiropas migrantu krīzes tematiku, taču tām sniegtajā atbalstā būtiska nozīme ir bijusi tam, cik smagi katru valsti krīze ir skārusi, kā arī tam, cik liela nozīme sabiedrības ietvaros ir bijusi ar imigrāciju saistītām problēmām.

The aim of the master’s thesis is to ascertain, whether the support provided to radical right parties of Germany, the United Kingdom and Latvia has grown regardless of how much all three states have been affected by the migrant crisis. The theoretical part of the paper describes the family of populist radical right parties, as well as reflects their main characteristics and the attitude thereof regarding immigration. The empirical part of the paper includes an analysis of immigration indicators, the public opinion regarding immigration, the political discourse practised by the parties, as well as support provided to the parties. It is concluded that the far-right parties of all three states have underlined the problems caused by the European migrant crisis in their activities, however, their popularity has depended on the extent to which each state has been affected by the migrant crisis, as well as by the significance that problems related to immigration have had among the members of the society.
The Impact of the European Migrant Crisis on the Rise of Populist Radical Right Parties: Cases of Germany, the United Kingdom and Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); radikāli labējās-populistiskās partijas; migrācija; imigranti; Vācija; Apvienotā Karaliste