Atbildību pastiprinošais apstāklis- noziedzīga nodarījuma izdarīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē - Korņilova, Annemarija (Latvijas Universitāte, 2023)
Krimināllikumā noziedzīga nodarījuma izdarīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē ir noteikts kā atbildību pastiprinošais apstāklis, kas visbiežāk sastopams lietās par sociālā rakstura noziegumiem, kas ir slepkavības, vardarbība, huligānisms, laupīšana u.c. Tomēr jāpiebilst, ka šī apstākļa piemērošana tiesu praksē nav konsekventa, kas saistās ar tiesu dažādo pieeju, konstatējot reibuma ietekmi uz noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Minētās problēmas pamatā, pēc autores domām, ir pārāk plašs šī apstākļa traktējums tiesību regulējumā, kas ne līdz galam ļauj izprast tā juridisko dabu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Krimināllikuma 48. panta pirmās daļas 12. punktā minētā apstākļa būtību, piemērošanu praksē, ietekmi uz soda mēra noteikšanu un ar to saistīto problemātiku. Darba uzdevumi ir aplūkot šī atbildību pastiprinošā apstākļa vēsturisko attīstību, analizēt Latvijas tiesību regulējumu, tiesību doktrīnu, judikatūru, juridisko literatūru un Latvijas tiesu praksi saistībā ar atbildību pastiprinošā apstākļa piemērošanu un tā ietekmi uz soda mēru, kā arī izpētīt ārvalstu tiesību regulējumu par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu apreibinošo vielu ietekmē, salīdzinot to ar Latvijas regulējumu.

In the Criminal Law, the commission of a criminal offense under the influence of alcohol, narcotic, psychotropic, toxic or other intoxicating substances is defined as an aggravating circumstance, which is most often found in cases of crimes of a social nature, such as murder, violence, hooliganism, robbery, etc. However, it should be added that the application of this circumstance in judicial practice is not consistent, which is related to the different approach of the courts in establishing the effect of intoxication on the commission of the criminal offense. The basis of the mentioned problem, according to the author, is the too broad treatment of this circumstance in the legal regulation, which does not fully allow to understand its legal nature. The aim of the bachelor's work is to study the nature of the circumstance mentioned in paragraph 12 of the first part of Article 48 of the Criminal Law, its application in practice, its effect on the determination of the punishment and related issues. The tasks of the work are to look at the historical development of this aggravating circumstance, to analyze Latvian legal regulation, legal doctrine, jurisprudence, legal literature and Latvian court practice in connection with the application of the aggravating circumstance and its effect on the punishment, as well as to study the regulation of foreign law on the commission of a criminal offense under the influence of intoxicating substances, comparing it with the regulation of Latvia.
Aggravating circumstance of responsibility- committing a criminal offense under the influence of alcohol, narcotic, psychotropic, toxic or other intoxicating substances
Keywords: Juridiskā zinātne; atbildību pastiprinošie apstākļi; noziedzīga nodarījuma izdarīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko; vai citu apreibinošu vielu ietekmē; soda noteikšana