Sūnu stāva un klimatisko faktoru ietekme uz enhitreīdu (Oligochaeta, Enchytraedae) blīvumu Mazsalacas priežu mežu augsnēs - Pavlovska, Anda (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā pētīta sūnu stāva un klimatisko faktoru ietekme uz enhitreīdu blīvumu. Sūnu stāva nozīme tika vērtēta ar sūnu slāņa traucējumu metodi, taču klimatisko faktoru ietekme noteikta pēc blīvuma korelācijām ar meteoroloģiskajiem datiem. Enhitreīdu ekstrakcija no augsnes veikta pēc vienas no O’Konnora metodes modifikācijām. Datu matemātiskā apstrāde rāda, ka manipulācijas būtiski neietekmē enhitreīdu blīvumu augsnē - tas drīzāk ir atkarīgs no klimatiskajiem faktoriem un, iespējams, no vertikālās migrācijas, ko enhitreīdas veic atkarībā no mitruma augsnē. Klimatisko faktoru analīze rāda, ka blīvumu nosaka nokrišņu daudzums un temperatūra. Bioindikatīvā suga Cognettia sphagnetorum sastopama visos parauglaukumos, tās blīvums ir relatīvi vienmērīgs. Darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes un Bioloģijas institūta veiktā meža biomonitoringa ietvaros. Atslēgas vārdi: enhitreīdas, sūnu slānis, klimatiskie faktori, bioindikācija.

The purpose of this study was to estimate the effect of moss layer and climatic factors on density of enchytraeidae. In study effect of moss layer was researched with importance moss layer disturbance method, impact of climatic factors was estimated by meteorological data. There is modification of O’ Connor enchytraeidae extraction method used. Calculation results indicate, that manipulations makes no effect on density of enchytraeidae – rather it depends on climatic factors, and, probably, on vertical migration. Analysis of climatic factors indicate, that density depends on both precipitation and temperature. Bioindicator species Cognettia sphagnetorum occurs in all the experimental fields, and density of this species is comparatively equable. This paper is written within the forest biomonitoring framework, made up by University of Latvia Faculty of Biology and Institute of Biology. Key words: enchytraeidae, moss layer, climatic factors, bioindication.
The Impact of the Moss Floor and Climatic Factors on Enchytraedae (Oligochaeta, Enchytraedae) Density in Mazsalaca Pine Forest Soils
Keywords: Vides zinātne