Pozitīvās disciplinēšanas izmantošana bērnu uzvedības problēmu risināšanā vidējā pirmsskolas vecumā - Kulinska, Maija (Latvijas Universitāte, 2020)
Kvalifikācijas darbā ir analizēts pozitīvās disciplinēšanas jēdziens pedagogu un psihologu teorijās, veikta bērnu attīstības likumsakarības analīze vidējā pirmsskolas vecumā un balstoties uz teorētiskajām atziņām, organizēts pētījums. Praktiskā pētījumā par pozitīvās disciplinēšanas izmantošanu bērnu uzvedības problēmu risināšanā ietvaros tika izstrādāti vērtēšanas kritēriji, veikta bērnu novērošana, pedagoģiskā izmēģinājumdarbība un atkārtota novērošana. Tika atrastas metodes un paņēmieni bērnu uzvedības problēmu risināšanā vidējā pirmsskolas vecumā. Kvalifikācijas darba ietvaros ir sasniegts izvirzītais mērķis. Salīdzinot sākotnējos un atkārtotos novērojumu datus var secināt, ka nevēlamas uzvedības izpausmes bērniem ir mazinājušās. Kvalifikacijas darba apjoms: 54 lpp., 11 tabulas, 11 attēli, 15 pielikumi, 31 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: disciplinēšana, pozitīvā disciplinēšana, vidējais pirmsskolas vecums, cēloņi, novērošana.

In the qualification work, the concept of positive discipline from teachers` and psychologists` theories is analyzed, and a practical study is conducted based on theoretical findings from developmental consistency analyses in preschoolers. Within the framework of the research on the use of positive discipline in solving behavioral problems in children, evaluation criteria were developed; children were observed, redirection applied, and observation repeated. Several methods and techniques used in the research were found to solve behavioral problems in preschool-age children. The outlined goal was achieved in the qualification work. Comparing the initial and final observations, it can be concluded that unwanted behaviors in children have decreased. The content of the qualification paper includes: 54 pages, 11 tables, 11 pictures, 15 attachments, 31 literature sources. Key words: discipline, positive discipline, average preschool age, causes, observation.
The use of positive discipline techniques in solving children`s behavioral problems in middle preschool age
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; disciplinēšana; pozitīvā disciplinēšana; vidējais pirmsskolas vecums; cēloņi; novērošana