Paronīmija latviešu valodas paralēlismu sistēmā Sufiksālā paronīmija - Urbanoviča, Inta (Latvijas Universitāte, 2012)
Paronīmija latviešu valodas paralēlismu sistēmā Sufiksālā paronīmija Promocijas darba anotācija Promocijas darbā ir aplūkota paronīmija kā noteikts paralēluma izpausmes veids, un analizēta tās loma un potences literārās valodas mērķtiecīgas attīstīšanas procesā. Pētījumā detalizēti analizēti sufiksālie paronīmi. Latviešu valodā paronīmija galvenokārt ir saistāma ar vārddarināšanu, tā ir viena no iespējām, kā īstenot literārās valodas semantisko niansētību. Būtiska nozīme paronīmu diferencēšanā ir vārda semantiskās struktūras segmentēšanai. Paronīmija īstenojas atšķirīgi dažādās vārdšķirās. Substantīvi kā vārdšķira nosauc dažādas priekšmetiski raksturojamas īstenības parādības, tāpēc substantīvu paronīmija nav izplatīta parādība. Adjektīvu paronīmija, gluži pretēji, ir plašāk pārstāvētais paronīmu tips, jo to semantika ir vispārīgāka attieksmē pret konkrētu objektu. Verbu sufiksālā paronīmija nav izplatīta parādība, jo verbu sufiksi ir orientēti uz sintaksi. Atslēgvārdi: paronīmija, derivatīvie sufiksi, literārā valoda, vārda semantiskā struktūra

Paronymy in Latvian System of Parallelisms Suffixal paronymy Annotation of the Thesis The Thesis examine paronymy as a concrete expression of parallelism and analyses its role and potential for the process of purposeful development of Standard Latvian. The research deals with detailed analysis of suffix paronyms. In the Latvian language paronymy mainly is related to derivation, it is one of the possibilities to realise semantic nuances of language. Segmentation of a word’s semantic structure plays an important role in paronym differentiation. Paronomy expresses differently in various parts of speech. As substantives describe different nominal phenomena of reality substantive paronymy is not widespread. Adjective paronymy, on the contrary, is the most widespread type of paronymy because semantics is more flexible in relationship with a particular object. Suffix paronymy of verbs is not widespread because suffixes of verbs are syntax-oriented. Keywords: paronymy, derivational suffixes, Standard Latvian, semantic structure of word
Paronymy in Latvian System of Parallelisms Suffixal paronymy
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodniecība; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas