Džima Džārmuša filmas: estētiskā piedzīvojuma specifika - Darsavelidze, Andria (Latvijas Universitāte, 2009)
Andria Darsavelidzes bakalaura darbs ir mēģinājums izpētīt pazīstamā neatkarīgā spēles kino veidotāja Džima Džarmuša (Jim Jarmusch) darbus. Aplūkojot Džarmuša filmu izraisīto estētisko pārdzīvojumu specifiku, pētījums pielieto estētiskās reakcijas teoriju, īpašu uzmanību veltot Volfganga Isera metodoloģiskajai koncepcijai. Darbā tiek mēģināts demonstrēt, kā katra no deviņām izpētītajām filmām motivē un vēlāk atkārtoti neapmierina skatītāja ekspektācijas. Tādējādi, pētījums rod unikālu pielietojumu Isera estētiskās reakcijas teorijai, kā arī atklāj strukturālās īpatnības, kas caurstrāvo Džarmuša kinematogrāfiskus darbus.

Andria Darsavelidze’s Bachelor thesis takes a look at the narrative films by the celebrated independent filmmaker Jim Jarmusch. The study focuses on the mechanics of the aesthetic experience triggered by Jarmusch’s films, relying on the theory of aesthetic response and Wolfgang Iser’s work in particular. By utilizing the methodology developed by Iser, the study attempts to expose the process of expectation buildup and their subsequent unfulfillment in nine Jarmusch’s films. Thus, the work not only finds a unique application of Iser’s theory of aesthetic response but also reveals the features that prove to pervade Jarmusch’s cinematic work.
The Mechanics of the Aesthetic Response to Jim Jarmusch’s Films
Keywords: Filoloģija