Projektu vadības biroja loma IT uzņēmumu ražošanas procesā - Siksna, Juris (Latvijas Universitāte, 2016)
Projektu vadības birojs ir pārvaldības struktūra, kas standartizē un sekmē ar projektiem saistītos pārvaldības procesus. Darbā aprakstīta projektu vadības biroja loma, funkcijas un modeļi, kā arī pētīta prakse projektu vadības biroja ieviešanā IT uzņēmumos. Šajā darbā tiek izvirzīts mērķis izanalizēt projektu pārvaldības centralizācijas iespējas IT organizācijas projektiem, izmantojot projektu vadības biroju kā pārvaldības formu. Darbā ir aprakstīta autora pieredze projektu pārvaldības brieduma novērtēšanā un izstrādātas rekomendācijas projektu pārvaldības disciplīnas uzlabošanai konkrētā uzņēmumā. Rezultātā ir aplūkoti praktiskie aspekti projektu vadības biroja funkcionēšanā un izanalizēta šādas pārvaldības struktūras ieviešanas nepieciešamība uzņēmumā, kurā darba autors veica projektu pārvaldības brieduma novērtēšanu un rekomendāciju izstrādi.

Project Management Office is a management structure that standardizes and facilitates project-related management processes. Master thesis „The role of Project Management Office (PMO) in IT companies delivery process” describes a project management office role, functions and models, as well as the studied practice of project management office implementation of IT companies. The aim of this work is to analyze project management centralization capabilities of IT organizations projects through project management offices as a form of management. The paper describes the author's experience in project management maturity assessment and development of recommendations to improve the project management discipline in a particular company. As a result, in the work are addressed the practical aspects of the project management office operations and analyzed such management structure’s implementation need for company in which the author has carried out a project management maturity assessment and developed recommendations.
The role of Project Management Office (PMO) in IT companies delivery process
Keywords: Datorzinātne; Projektu vadības birojs; Projektu pārvaldība; Projektu pārvaldības briedums; Project management office; Project management