Klienta sociālo kontaktu tīkla pielietošana sociālajā darbā ar gadījumu - Kušiņičeva, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma tēma ir „Klienta sociālo kontaktu tīkla pielietošana sociālajā darbā ar gadījumu”. Mērķis ir pētīt klienta sociālo kontaktu tīklu pielietošanu sociālajā darbā ar gadījumu. Pētījumu veido četras nodaļas, pirmajā tiek veikta jēdzienu analīze, otrajā jēdziens sociālo kontaktu tīkls tiek raksturots un analizēts sistēmu teorijas kontekstā. Trešajā nodaļā tiek analizēta klienta sociālo kontaktu tīkla pielietošana sociālā darbā ar gadījumu. Ceturtajā nodaļā tiek pētīta Rīgas Sociālā dienesta sociālo darbinieku esošā prakse darbā ar gadījumu, pielietojot klienta sociālo kontaktu tīklu. Pētījuma empīriskajā daļā tiek analizēti iegūtie dati no klientu lietām un daļēji strukturētajām intervijām. Tiek secināts, ka sociālie darbinieki klienta sociālo kontaktu tīklu darbā ar gadījumu pielieto visās sadarbības fāzēs, bieži vien neapzināti, bez konkrētiem uzdevumiem. Darbinieki sociālā darba metodes vērtē, kā lietderīgas taču ne vienmēr tās izmanto. Atslēgvārdi: darbs ar gadījumu, sociālo kontaktu tīkls, klients, pielietošana, prakse.

Theme of research is „The use of client’s social network in social casework”. The main goal of research is to investigate the use of client’s social network during social casework. Research is divided into four chapters. In first chapter is analysis of the terms, second chapter is dedicated to characterize and analyze term social network in context of system theory. Third chapter consists of analysis of social casework phases and the use of client’s social network during the intervention. Fourth chapter focuses on existing social workers practice in work with clients who have been identified the lack of social network. In empirical part data form client folders and partly structures interviews is analyzed. The use of social network is tested in several variables – existing practice, the use of methods, and use of social services, social worker opinions and suggestions. Main conclusion is that social workers are using client’s social network during social casework, but very often unconsciously. Also there is a lack of time for one case. Key words: social casework, social network, client, use, practice
The use of client’s social network in social casework
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija