Uztura loma muskuļu atjaunošanās procesos pēc fiziskas slodzes - Bota, Elīna Ieva (Latvijas Universitāte, 2025)
Muskuļu atjaunošanās pēc fiziskas slodzes ir nozīmīgs faktors sportistu veiktspējas un veselības uzturēšanā. Pieaugot fiziski aktīvu cilvēku skaitam, pieaug arī interese par efektīvām uztura stratēģijām, kas sekmē ātrāku un kvalitatīvāku reģenerāciju. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt uztura, šķidruma uzņemšanas un uztura bagātinātāju lietošanas ietekmi uz muskuļu atjaunošanās procesiem, pievēršot uzmanību dzimuma atšķirībām. Pētījumā izvirzītā hipotēze- sabalansēts un mērķtiecīgs uzturs veicina efektīvāku atjaunošanos- tika pārbaudīta ar kvantitatīvu metodi, aptaujājot 78 fiziski aktīvus respondentus. Rezultāti liecina, ka lielākā daļa respondentu uzņem pilnvērtīgu maltīti pēc treniņa un dzer pietiekamu daudzumu ūdens, tomēr uztura pielāgošana treniņu intensitātei un uztura bagātinātāju lietošana biežāk raksturīga vīriešiem. Secināts, ka izpratne par uztura nozīmi atjaunošanās procesos pastāv, tomēr praksē paradumi ne vienmēr atbilst teorētiskajām vadlīnijām, īpaši sieviešu vidū. Darbs uzsver nepieciešamību uzlabot informētību par personalizētu uztura pieeju sportā.

Muscle recovery after physical exertion is a crucial factor in maintaining athletic performance and health. With the growing number of physically active individuals, there is an increasing interest in effective nutritional strategies that promote faster and more efficient regeneration. The aim of this bachelor’s thesis was to examine the impact of nutrition, fluid intake and dietary supplement use on muscle recovery processes, with particular attention to gender differences. The hypothesis proposed in the study- that a balanced and goal-oriented diet promotes more effective recovery- was tested using a quantitative method by surveying 78 physically active respondents. The results indicate that most participants consume a balanced meal after training and drink a sufficient amount of water. However, nutritional adjustments according to training intensity and the use of dietary supplements were more common among men. It was concluded that while there is awareness of the importance of nutrition in recovery, actual habits do not always align with theoretical guidelines, especially among women. This study highlights the need to improve awareness of personalized nutrition approaches in sports
The Impact of nutrition on muscle recovery after physical exercise
Keywords: Sporta zinātne; muskuļu atjaunošanās; uzturs; fiziskā slodze; ūdens