Ilgdzīvošana un to ietekmējošie faktori un idejas mūsdienu Ķīnā - Kalvāne, Lilita (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir „Ilgdzīvošana un to ietekmējošie faktori un idejas mūsdienu Ķīnā.” Darba mērķis ir izpētīt cilvēka dzīves ilgumu ietekmējošos faktorus, kā arī idejas, kas ietekmē cilvēka uzskatus un attieksmi par novecošanu, ilgdzīvošanu un vecākajiem cilvēkiem. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā tiek ieskicēts novecošanas process un tā atstātās izmaiņas cilvēka ķermenī un emocionālajā pasaulē. Otrajā daļā tiek aprakstītas daoismā un budismā iekļautās idejas par ilgdzīvošanu un nemirstību, kas lielā mērā senatnē un arī šodien ietekmē ķīniešu uzskatus par ilgāka mūža iemantošanas veidiem. Trešā daļa ir veltīta cilvēka veselību un dzīves ilgumu ietekmējošu aspektu izzināšanai un vecāko cilvēku dzīvesveida un problēmu aplūkošanai. Darba apjoms ir 45 lpp.

The title of bachelor’s paper is „ Longevity and the Factors and Ideas Affecting it in Contemporary China”. The aim of this work is to study factors affecting longevity and ideas that influence human opinion and attitude toward aging, longevity and elderly people. Paper consists of three chapters. In the first chapter there is outlined process of aging and changes in physical body and mental state it causes. Chapter two describes ideas about longevity and immortality in Taoism and Buddhism, which up till now significantly influence perceptions of Chinese people about ways of gaining longer life. Chapter three is devoted to cognition of different aspects affecting human health and life expectancy and to get a view on way of life and problems connected to ageing. Bachelor paper is 45 pages long.
Longevity and the Factors and Ideas Affecting it in Contemporary China
Keywords: Āzijas studijas