Lietvedība administratīvo pārkāpumu lietās par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes - Kasjanovs, Georgijs (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbs ir veltīts lietvedībai lietās par administratīvo pārkāpumu, kas ir paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 panta astotajā daļā – atteikšanās no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes. Darbā tiek sīki apskatīta minēto lietu gaita, sākot no brīža, kad ceļu policijas darbinieki aptur transportlīdzekli, un beidzot ar lēmuma pieņemšanu par administratīvā soda uzlikšanu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta problēmām, kas rodas sakarā ar minētās normas piemērošanu praksē, proti, neprecizitātes dokumentu sastādīšanā, amatpersonu pilnvaru pārsniegšana, kā arī problēmām tiesu praksē saistībā ar minēto lietu izlemšanu, it īpaši uzmanība tiek veltīta tādam jautājumam, ka ceļu policijas darbinieku piedalīšanas lietas izskatīšanā liecinieku lomā. Pie tam sīki tiek analizēts jēdziens „pārkāpuma būtība” piemērojamās normas kontekstā, un tiek piedāvāti trīs elementi, kas attiecas uz minētā pārkāpuma būtību, un kuriem līdz ar to ir jābūt atspoguļotiem attiecīgajā administratīvā pārkāpuma protokola ailē. Tāpat tiek analizēta attiecīgā likuma panta piemērošana no cilvēktiesību viedokļa. Visbeidzot, darba 7.nodaļā tiek noteikti praksē bieži pieļaujamie procesuālie pārkāpumi, tiek aprakstītas to sekas un iespējamās to novēršanas metodes.

The work is devoted to the legal procedure in cases about the civil offence, which is specified by part 8 and paragraph 149.15 in the Latvian Code of Civil Offence – the refusal from the medical checking for the determination of alcohol concentration, for the checking of drug or other intoxication influence. In this work the movement of particular cases is discussed in details, beginning from the moment of the vehicle stopping by the traffic police officer and finishing by the judge decision of the application of civil penalty. The special attention is paid to the issues, which are connected with the practical use of this norm, such as the wrong paper filling, the overstepping of authority of officials, and also problems in the judgment practice in making decisions in these particular cases and especially the attention is paid to the questions like participation of police officers in cases as witnesses. The term “aim of offence” is also analyzed in details connected to the particular part of a law and three elements are offered, which are attached to the aim of offence, which should be shown in the particular part of the protocol of the civil offence. And finally in the 7th part of the work the often made legal proceeding violations by officials are discovered and also their consequences and possible methods of prevention are discussed.
Office- work in cases about administrative offences of refusal of medical check on concentration of alcohol, check on influence of narcotic or other stupetying substances
Keywords: Juridiskā zinātne