Jēdziena 'nomos' skaidrojums Pāvila vēstules romiešiem 7. nodaļā - Cēburs, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2016)
Ši darba tēma ir jēdzienu Nomos skaidrojums Pavila Vēstulē romiešiem 7. nodaļa, kura tiek pētitas varda Nomos dažadas nozimes un to ietekme uz Pavila soteroloģiju caur jūdu tradicijas kontekstu. Procesa tiek atklats, ka Nomos lietojamiba ir atkariga no teksta aktualas teoloģiska domas un ta ne vienmēr ir attiecinama uz klasiski saprasto Mozus Bauslibu. Jūdu tradicija lietota mirdrašiska pieeja tekstu skaidrošana ļauj ieraudzit varda Nomos paralēlas nozimes, kas jēdzienu analizē palidz nonakt pie savadakam teoloģiskam konsekvencēm. Darbs ir ka ierosme talakiem pētijumiem lai caur jūdu tradicijas prizmu Jaunas Deribas teksti iegūst jaunu interpretaciju. Kopuma darba ir diviem bloki, no kuriem pirmaja tiek aprakstits jūdu teoloģiskais fons Nomos jēdzienu konteksta un otraja ar ekseģēzes metodi tiek analizēts teksts.

Focus of this paper is upon explanation of the term Nomos in Chapter 7, Paul's Letter to Romans. It examines different meanings of the term Nomos and their effect upon Paul's soteriology through the context of Jewish tradition. Analysis reveals that use of the term Nomos depends upon the theological idea of the text and it should not be always related to the classical perception of Moses Law. The midrash approach to the explanation of text, which is used in Jewish tradition, reveals parallel notions of the term Nomos, which helps to arrive at different theological conclusions. The paper provides initiative for further studies that could provide a new theological interpretation of the New Testament through the dimension of Jewish tradition. This paper contains two parts: the first part describes the Jewish theological background in the context of the term Nomos, the second part provides analysis of the text by means of exegesis method.
Explanation of the Concept "Nomos" in Chapter 7, Paul's Letter to Romans
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Nomos Rom 7.1-25; vīra likums; grēka likums; gars miesa; midrāšs