Kontaktlēcu pielietojums redzes asuma uzlabošanai pacientiem ar anizometropijas ambliopiju - Arcidiacono, Giuseppe Antonio (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 9 attēlus, 1 tabulu, 21 atsauci uz literatūras avotiem. Darba uzdevums ir novērtēt, vai kontaktlēcu lietošana pozitīvi ietekmē redzes funkcijas anizometropijas ambliopijas gadījumā. Pētījumā piedalījās 16 pacienti (24 – 54 g.v.). Pēc pilnas refrakcijas korekcijas izrakstīšanas katru mēnesi 6 mēnešu laikā tika novērtēts lēcas novietojums, iespējamās lēcas ģeometrijas, redzes asuma un binokularitātes izmaiņas. Visiem pacientiem uzlabojās redzes asums (0,4 ± 0,2, decimālās vienībās), novēroja pirmās pakāpes binokularitātes pazīmes un 11 pacientiem varēja noteikt rupju stereoredzi. Iegūtie rezultāti demonstrē, ka kontaktlēcu pielietošana ir efektīva arī pieaugušajiem gadījumos, kad ir anizometropijas ambliopija.

The Bachelor thesis is written in English on 25 pages. It contains 9 figures, 1 table, and 21 references. The aim of this study is to assess whether the use of contact lenses has a positive impact on visual functions in eyes with anisometropic amblyopia.16 patients (24 – 54 y.o.) participated in the study. Every month during the 6-month period after fitting the lens with the full refractive correction, the lens fit and position, possible changes of the contact lens geometry, visual acuity, and binocularity was evaluated. Visual acuity improved in all patients (0.4 ± 0.2, decimal units). All patients demonstrated the first degree of binocularity and 11 of patients had rough stereopsis. The use of contact lenses in case of anisometropic amblyopia showed to be effective in adulthood.
Improvement of visual acuity in patients with anisometropic amblyopia using contact lenses
Keywords: Optometrija; anisometropic amblyopia; aniseikonia; contact lens; stereopsis