Metālisko elementu sadalījums arheoloģiskā kaula materiāla dažādās daļās - Smelovs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2011)
Metālisko elementu sadalījums arheoloģiskā kaulu materiāla dažādās daļās. Smelovs E., zinātniskais vadītājs mag. chem., lektore Z. Balcerbule. Bakalaura darbs, 69 lappuses, 31 attēls, 16 tabulas, 38 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. KAULU PARAUGI, DIAĢENĒZE, MINERALIZĀCIJA MIKROVIĻŅOS, METĀLISKO ELEMENTU SATURS KAULOS, LIESMAS ATOMABSORBCIOMETRIJA, INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA. Eksperimentāli noteikts metālisko elementu saturs kaulu paraugos ar induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju. Paraugu sagatavošanā izmantota mineralizācija mikroviļņos. Izpētīts un salīdzināts metālisko elementu saturs arheoloģisko izrakumu kaulu paraugu dažādās daļās. Pārbaudīta dažādu šķīdinātāju kā ekstrahentu ietekme uz metālisko elementu satura izmaiņām ribu ekstraktos. Šķīstošā un kopējā kalcija saturs ribu paraugu ekstraktos noteikts ar liesmas atomabsorbciometru, bet šķīstošā un kopējā fosfora saturs mineralizētajos paraugos noteikts spektrofotometriski.

Distribution of metallic elements in different parts of archaelogical bone material. Smelovs E., supervisor Mag. Chem., lecturer Balcerbule Z. Bachelor’s Thesis, 69 pages, 31 figures, 16 tables, 38 literature references, 5 appendices. In Latvian. BONE SAMPLES, DIAGENESIS, MICROWAVE MINERALIZATION, METALLIC ELEMENTS IN BONES, FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY, INDUCTIVELY COUPLED PLASMA MASS-SPECTROMETRY. The content of metallic elements was experimentally determined in bone samples using inductively coupled plasma-massspectrometry. The content of metallic elements in different parts of archaelogical bone material was investigated and compared. The content of metallic elements in rib samples was investigated using differents solvents as extraxents. Samples were prepared using mineralization by microwaves.The content of soluble and total calcium in rib sample extracts was determined by the flame atomic absorption spectrometry, but the content of soluble and total phosphorus in mineralized samples was determined by spectrophotometry.
Distribution of metallic elements in different parts of archaological bone material
Keywords: Ķīmija