Mentālās veselības problēmu atainojums Dienvidkorejas kinematogrāfijā - Lauva, Megija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Mentālās veselības problēmu atainojums Dienvidkorejas kinematogrāfijā”, kuras autors ir Latvijas Universitātes, Humanitārās fakultātes, Āzijas studiju programmas, korejiešu valodas moduļa 3.kursa studente, Megija Lauva. Šajā darbā tiek apskatītas tēmas par mentālo veselību, tās nozīmi, sabiedrības pieņēmumiem, aktualitāti mūsdienās, kā arī tiek apskatīta statistika mentālās veselības problēmām Dienvidkorejas kontekstā un visbeidzot tiek analizētas Dienvidkorejas k-drāmas un to nozīmē šīs tēmas padziļinātai izpētei. Šī darba aktualitāte balstās uz autores pašas novērojamiem, kā arī uz augošo temata aktualitāti masu medijos pēdējo gadu laikā. Kā šīs tēmas aktualitāte ir mainījusi sabiedrības attieksmi mentālās veselības kontekstā caur k-drāmām, analizējot to tieši no k-drāmu tēliem un kā tie tiek pasniegti plašākai auditorijai. Darba mērķis ir izpētīt mentālo veselību Dienvidkorejas kontekstā, kā tā tiek attēlota Dienvidkorejas kino darbos un kā šie attēlojumi ietekmē un atspoguļo sabiedrības attieksmi un uztveri par šo tēmu. Pētījuma rezultātā autore nonāca pie secinājumiem, ka kaut arī Dienvidkoreja cenšas mainīt savus iesakņojošos uzskatus par mentālo veselību, ir nepieciešams vēl ļoti ilgs laiks līdz tas tiks panākts. Pārmaiņas, kuras norisinās, var novērot arī Dienvidkorejas kinematogrāfijas darbu tēlu atainojumā, sabiedrības atsauksmēs plašsaziņas līdzekļos, un sabiedrības centienos runāt par šo tēmu. Bakalaura darba apjoms ir 51 lapaspuses, 5 attēli. Darbā izmantoti 23 literatūras avoti. Kā arī 3 k-drāmas kā galvenie darba analīzes materiāli.

The topic of the bachelor's thesis is "Portrayal of Mental health issues in South Korean Cinematography", written by Megija Lauva, a 3rd year student of the University of Latvia, Faculty of Humanities, Asian studies program, Korean language module. This work examines topics of mental health, its importance, social assumptions, it’s relevance today, as well as examines the statistics of mental health problems in the context of South Korea, and finally analyzes South Korean k-dramas and their importance for understanding means for in-depth study of this topic. The relevance of this work is based on the author's observations, as well as the growing relevance of this topic in the mass media in recent years. How the relevance of this topic has changed public’s attitude in the context of mental health through k-dramas, analyzing it directly from k-drama characters and how they are portrayed to a wider audience. The aim of the paper is to explore mental health in the context of South Korea, how it is portrayed in South Korean cinema and how these portrayals influence and reflect publics attitudes and perceptions on the subject. As a result of the research, the author came to the conclusion that although South Korea is trying to change its entrenched beliefs about mental health, it will take a very long time to achieve this. The changes that are taking place can also be seen in the portrayal of South Korean cinematographic works, public feedback in the media, and public efforts to talk about this subject. The volume of the bachelor’s thesis is 51 pages, 5 images. The work uses 23 literary sources. As well as 3 k-dramas as main work analysis materials.
Portrayal of Mental Health Issues in South Korean Cinematography
Keywords: Āzijas studijas; Mentālā veselība; Dienvidkoreja; Kinematogrāfija; Dienvidkorejas sabiedrība; K-drāma