Skata fiksācijas raksturlielumi - Pikuļins, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2006)
. Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 45 lappusēm. Tas satur 21 attēlu, 8 tabulas, 4 pielikumus un atsauksmes uz 21 literatūras avotu. Darba mērķis: Izpētīt acu fiksācijas kustību raksturlielumus un to izmaiņas pie dažādiem stimuliem, fona spožumiem un skatīšanas apstākļiem. Subjekti: Eksperimentā piedalījās 7 subjekti vecumā no 21 līdz 24 gadiem (vidējais vecums 22 gadi), visi emetropi ar redzes asumu 1.0 un vairāk, bez binokulārās redzes traucējumiem. Metode: Darbā acu kustības tika pierakstītas ar SMI Tracking Column aparātu, kura dati tika nolasīti ar iView X programmas palīdzību. Datu grafiskā reprezentācija un analīze bija iespējama pateicoties MatLab 6.5 iLab rīkam. Rezultāti un analīze: Tika aprēķinātas skata fiksācijas novirzes un frekvences: mikrosakādēm – 0.40.1º pa horizontāli un 0.50.1º pa vertikāli; frekvence ir 1-2 Hz; dreifam – 0.7±0.1º; tremoram - novirze ir 40.4; frekvence - 605 Hz. Novirzes uz melna fona novietotiem baltiem stimuliem pie kontrastiem 98%, 75%, 50% un 25% ir attiecīgi 1.08±0.24º, 1.03±0.00 º, 1.13±0.18 º, 1.08±0.18º. Secinājumi: Precizēti iView X un iLab rīka izmantošanas potenciāls un ierobežojumi acu kustību mehānismu pētījumiem. Eksperimentos tika noteikta skata fiksācijas nobīdes atkarība no fona, objekta krāsas, kontrasta un blakus apstākļiem laikā. Parādīts, ka skata fiksācijas nobīde samazinās līdz 0.2-0.3º, bet mikrosakādes pazūd uz laiku 3-5 sekundēm pēc skata pārneses uz jaunu fiksācijas punktu. Pirmo reizi tika pētīts eksperimentāli atmiņas vadītās fiksācijas atkarība laikā un parādīts tās svārstību raksturs. Atslēgas vārdi: skata fiksācija, mikrosakāde, atmiņa, skata nobīde, iViewX, iLab.

. The bachelor thesis is written in Latvian and contains 45 pages, 21 figures, 8 tables, 4 appendixes and 21 references. Goals: To make research of gaze fixation characteristics and their change with different stimulus, background illuminations and conditions of gaze. Subjects: In experiment were involved 7 subjects aged 21 to 24 with average value of 22 years. All of them were emetrops with visus 1.0 and more and without any binocular vision dysfunctions. Method: Eye movements have been recorded by SMI Tracking Column, but data output formatted by iView X program. Graphical representation and analysis were made in MatLab 6.5 iLab tool. Results and analysis: Gaze fixation shifts and eye movement frequencies are: for microsaccades - 0.40.1º in horizontal direction and 0.50.1º in vertical direction; frequency 1-2 Hz; for drift - 0.7±0.1º; for tremor - 40.4; frequency - 605 Hz. Gaze fixation shifts for white stimulus for backgrounds with different illumination (contrasts: 98%, 75%, 50%, 25%) accordingly are 1.08±0.24º, 1.03±0.00 º, 1.13±0.18 º, 1.08±0.18º. Conclusions: iView X program and iLab tool potential for measuring eye movements was defined. In experiments shift of gaze fixation under different background illumination, object color, contrast and environment were measured. It was showed, that gaze fixation shift was reduced to value about 0.2-0.3º, but microsaccades don’t appear during 3-5 second time interval. First time memory guided fixations were put under research. It has been shown that they have oscillatory nature. Key words: gaze fixation, microsaccade, memory, shift of gaze, iView X, iLab.
Gaze fixation characteristics
Keywords: Fizika