Tonētu lēcu ietekme uz acī noklīdušo gaismu - Valpētere, Eva (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lapaspusēm. Tas satur 19 attēlus, 67 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt, kā netonētas un dzelteni tonētas lēcas ietekmē acī noklīdušo gaismu. Darba uzdevumi: Noskaidrot, vai divas netonētas un divas dzeltenas lēcas palielina acī noklīdušo gaismu, salīdzinot ar vienu lēcu. Metode: Mērījumu veikšanai 30 dalībniekiem ar netonētām un dzelteni tonētām lēcām tika izmantota acī noklīdušās gaismas mērīšanas iekārta (C-Quant; Oculus GmbH). Rezultāti: Divas netonētas un divas dzelteni tonētas lēcas palielina acī noklīdušās gaismas daudzumu, taču tas nav klīniski būtisks palielinājums un visticamāk neietekmēs redzes kvalitāti.

Work is written in Latvian language on 37 pages. It contains 19 images and 67 references to literature sources. The aim: Assess the effect of transparent and yellow filter on measurements of straylight. Tasks: To determine whether two transparent and two yellow filter increase the straylight in the eye compared to one lens. Method: Measurements were performed with the straylight meter (C-Quant; Oculus GmbH) for 30 participants with transparent and yellow filter. Results: Two transparent and two yellow filter increase the amount of straylight in the eye, but this is not a clinically significant increase and is unlikely to affect the quality of vision.
The Impact of Tinted Lenses on Retinal Straylight
Keywords: Fizika; acī noklīdusī gaisma; netonētas lēcas; dzeltenas lēcas; autovadītāji