Juridiskā formālisma izpratne un nozīme Eiropas tiesību teorijā - Romans, Eduards (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Juridiskā formālisma izpratne un nozīme Eiropas tiesību teorijā” tiek izpētīta juridiskā formālisma kā tiesību instrumenta teorētiskā izcelsme, tā piemērošanas īpatnības un pazīmes, kā arī iespēja norādīto tiesību instrumentu piemērot tiesiskas valsts vērtību nodrošināšanai. Juridiskā formālisma izmantošanas potenciāls, lai arī Eiropas tiesību zinātnē identificēts kā negatīva tiesību piemērošanas prakse, tomēr nav noliedzams, ņemot vērā, ka tas kā neitrāls tiesību instruments var tikt piemērots diferencētiem mērķiem. Autors secina, ka juridiskais formālisms ir atšķirīgu mērķu, kuru saturā var tikt identificēti dažādi uzskati, nodrošināšanai piemērojams neitrāls tiesību instruments, kas paredz konkrētu pieeju tiesību normu interpretācijai. Ievērojot pētījumā identificētās robežas, juridiskais formālisms ir piemērojams tiesību virsvadības un tiesiskās noteiktības principa nodrošināšanai.

The bachelor thesis "Meaning and Understanding of Legal Formalism in European Legal Theory" examines the theoretical origins of legal formalism as a legal instrument, its application features, and characteristics, as well as the possibility of applying this legal instrument to ensure the values of the rule of law. The potential of legal formalism, although identified as a negative law enforcement practice, cannot be denied, given that, as a neutral legal instrument, it can be applied for differentiated purposes. The author concludes that legal formalism is a neutral legal instrument applicable for different purposes, the content of which may identify different views, and which provides for a particular approach to the interpretation of law. Within the limits identified in the study, legal formalism is applicable to ensure the rule of law and the principle of legal certainty.
Meaning and Understanding of Legal Formalism in European Legal Theory
Keywords: Juridiskā zinātne; juridiskais formālisms; tiesību virsvadības princips; tiesiskās noteiktības princips; tiesību normas interpretācija