Pašaktualizācijas rādītāja atšķirības dažādās pieaugušo vecuma un dzimuma grupās - Bodrihina, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2017)
Pašaktualizācijas izpētes aktualitāti nosaka tas, ka pašaktualizācija ir saistīta ar cilvēka psiholoģisko veselību un personības briedumu. Tas tika atkārtoti norādīts Maslova (Маслоу, 2001) un Rodžersa (Rogers, 1961) darbos. Darba mērķis ir noskaidrot pašaktualizācijas rādītāju atšķirības dažādās vecuma un dzimuma grupās. Darbā izmantota zinātniskās literatūras analīze, pašaktualizācijas rādītāja mērīšanai tika izmantots Šostroma (Shostrom, 1964) pašaktualizācijas tests. Veicot empīrisko pētījumu, tika secināts, ka pastāv statistiski ticamas (α=0,05) pašaktualizācijas rādītāja atšķirības sieviešu un vīriešu grupās, kā arī tika secināts, ka nepastāv statistiski ticamas (α=0,05) pašaktualizācijas rādītāja atšķirības 20-30 gadu vecuma un 40-60 gadu vecuma grupās.

The actualization of self-actualization is determined by the fact that self-actualization is connected to persons’ psychological health and personality maturity. This was repeatedly pointed out in the works of Maslow (Маслоу, 2001) and Rogers (Rogers, 1961).The goal of the work is to find out the self-actualization indicator differences in different age and sex groups. In the work is used the analysis of scientific literature, for measurement of self-actualization indicator Shostroms’ (Shostrom, 1964) self-actualization test was used. In the empirical study it was concluded that there exist statistically believable (α=0,05) self-actualization indicator differences in women and men groups, also it was concluded that there doesn’t exist statistically believable (α=0,05) self-actualization indicator differences between 20-30 age and 40-60 age group.
Differences of self-actualization rate in different age and gender adult groups
Keywords: Psiholoģija; pašaktualizācija; vecuma atšķirības; dzimuma atšķirības; Šostroma tests