Latvijas īstenotā diasporas politika: gadījuma Dānijā analīze - Jurika, Sandra (Latvijas Universitāte, 2015)
Pēdējo gadu laikā Latvija piedzīvojusi ievērojamu iedzīvotāju emigrāciju ārpus tās robežām, lai arī pasaules vēsturē iedzīvotāju pārvietošanās uz citām teritorijām nav bijusi sveša parādība. Lai arī Dānija nav Latvijas emigrantu pašu populārāko galamērķu sarakstā tomēr diezgan liels skaits latviešu dzīvo Dānijā un šim skaitam ir tendence pieaugt. Tieši Dānija varētu būt viens no galamērķiem tieši jauniem cilvēkiem, kas dodas studiju un labāka darba meklējumos, kas norāda uz „smadzeņu aizplūšanas” fenomenu. Darbā tiek apskatīta Latvijas īstenotā diasporas politika attiecībā uz tiem tautiešiem, respektīvi, diasporu, kas dažādu iemeslu mudināti ir devušies uz dzīvi ārpus Latvijas robežām. Darbā apskatītā tēma ir „Latvijas īstenotā diasporas politika: gadījuma Dānijā analīze”, kur galvenais izpētes nolūks ir aplūkot, vai Latvijas īstenotajai diasporas politikai ir ietekme uz Dānijā dzīvojošo tautiešu motivāciju atgriezties dzimtenē. Darbam tiek izvirzīts sekojošs izpētes jautājums: vai Latvijas īstenotajai diasporas politikai ir ietekme uz aizbraukušo tautiešu motivāciju atgriezties dzimtenē? Darbam tiek izvirzīts mērķis „izvērtēt, vai Latvijas īstenotajai diasporas politikai ir ietekme uz aizbraukušo tautiešu motivāciju atgriezties dzimtenē ”. Darba gaitā tiek pārbaudīta sekojoša hipotēze: pašreizējai Latvijas īstenotajai diasporas politikai nav ietekmes uz aizbraukušo tautiešu motivāciju atgriezies dzimtenē. Hipotēze tika pierādīta.

During the recent time Latvia has been challenged by a high numbers of it’s population migrating abroad. At the same time this is not a new phenomenon in the terms of the history of the world. Even, though, Denmark is not a “top destination” for the Latvians migrating abroad, there are rather large Latvian diaspora community already in Denmark, and there can be observed a trend of the number of the Latvian migrants to Denmark raising gradually. As the statistical data shows, it is rather young people migrating to Denmark from Latvia, that proves the evidence of the “brain drain” phenomenon. This work analyses the Diaspora policy of Latvia towards the younger part of it’s population that might be part of the “brain drain” phenomenon. The title of this paper is ”The Diaspora Policy of Latvia: The Case of Denmark”. The main purpose of the research is to examine whether the applied diaspora policy affects the motivation of the diaspora to return back to Latvia. The research question of this paper is: is the Diaspora Policy of Latvia affecting the motivation of diaspora to return to Latvia? The main aim of the paper is to analyze whether the Diaspora Policy of Latvia has an effect of diaspora to return to Latvia. The hypothesis of this paper is: the currently applied diaspora policy of Latvia has no effect on returning diaspora back to Latvia. The hypothesis was verified.
The diaspora policy of Latvia - case Denmark
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); diaspora; diasporas politika; Latviešu diaspora Dānijā; diaspora; diaspora policy