Efektīvas krājumu kontroles sistēmas izveide uzņēmumā “Sils, dārza un meža tehnikas centrs" - Apinis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā izstrādāts projekts uzņēmuma “SILS, dārza un meža tehnikas centrs” krājumu uzskaites sistēmas uzlabošanai, ieviešot efektīvākas krājumu kontroles metodes. Darba mērķis ir, pamatojoties uz teorētiskām atziņām un uzņēmuma datu analīzi, izstrādāt priekšlikumus un praktisku risinājumu uzņēmuma “SILS” noliktavas procesu optimizācijai (Min/Max metodes ieviešana 1C Enterprise sistēmā, ABC analīzes izmantošana u. c.), lai samazinātu krājumu apjomu un novērstu preču iztrūkumu. Darbs sastāv no trīs daļām. Teorētiskajā daļā apkopota literatūra par krājumu vadības metodēm – Min/Max, ekonomiskā pasūtījuma daudzumu (EOQ), ABC klasifikāciju –, izskaidrojot to lietošanas priekšrocības un trūkumus. Analītiskajā daļā veikta uzņēmuma “SILS” pašreizējās situācijas analīze: raksturota izmantotā uzskaites sistēma (1C), noliktavas darbības prakse un identificētas problēmas – pārmērīgi krājumi, neatbilstība starp krājumiem un pieprasījumu, modernu analīzes rīku trūkums. Praktiskajā daļā izstrādāts risinājuma projekts: piedāvāta Min/Max metodes integrēšana 1C sistēmā, nosakot optimālus minimālos un maksimālos līmeņus precēm, automatizējot pasūtījumu veikšanu, ABC analīzes ieviešana krājumu prioritizēšanai, kā arī sniegti ieteikumi par sistēmas pielāgošanu sezonālām pieprasījuma svārstībām, izmantojot pārdošanas datu analīzi un mākslīgā intelekta prognozes.

The bachelor thesis develops a project for improving the inventory control system at “SILS, dārza un meža tehnikas centrs”, by implementing more efficient stock management methods. The aim of the thesis is to propose and design a practical solution based on theoretical insights and analysis of the company’s data to optimize SILS warehouse operations – in particular, by introducing a Min-Max inventory control system within the 1C accounting software and applying ABC analysis – in order to reduce excess stock and prevent product stockouts. The thesis is structured in three parts. In the theoretical part, a review of literature and best practices on inventory management methods is presented, including the Min/Max method, Economic Order Quantity (EOQ), ABC classification, and factors affecting inventory such as seasonality and warehouse layout. This provides the conceptual groundwork and highlights the advantages and limitations of each approach. In the analytical part, the current state of SILS’s inventory system is evaluated: the usage of the 1C enterprise resource planning system is described, existing warehouse processes are mapped, and key problems are identified – namely, overstocking in the warehouse, mismatches between inventory levels and actual demand, and the lack of modern analytical tools. In the practical part, a comprehensive improvement project is developed. This includes a proposal to integrate the Min/Max method into the 1C system setting optimal minimum and maximum stock levels for products and automating re-ordering when the minimum is reached, the implementation of ABC analysis to prioritize inventory management efforts, and recommendations for adjusting the system to seasonal demand fluctuations leveraging sales data analysis and artificial intelligence for demand forecasting.
Establishment of an efficient inventory control system in the company “SILS, dārza un meža tehnikas centrs”
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Krājumu vadība (angl. inventory management ); Min/Max metode (angl. Min/Max method ); EOQ (angl. ABC analysis ); ABC analīze (angl. inventory management ); 1C (angl. 1C ERP)