Veselības aprūpē nodarbināto ergonomiskie riski un veselības veicināšanas pasākumi - Freiberga, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2021)
“Veselības aprūpē nodarbināto ergonomiskie riski un veselības veicināšanas pasākumi”. Darba autore: Patrīcija Freiberga. Darba zinātniskā vadītāja: asociētā profesore Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 151 lpp., ietver 42 attēlus, 12 tabulas, 30 pielikumus, 87 informācijas avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par ergonomiskajiem un citiem darba vides riskiem veselības aprūpē darba aizsardzības kontekstā, ergonomisko darba vides risku izraisītajiem veselības traucējumiem, kā arī neliels ieskats literatūrā par veselības veicināšanas pasākumiem veselības aprūpē nodarbināto vidū. Literatūras analīze uzrāda, ka ergonomiskie un citi darba vides riski ir saistīti ar veselības aprūpē operējošā bloka nodarbināto nogurumu darba laikā. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes: miotonometrijas metode, NASA TLX metode, rokas dinamometra metode, asinsspiediena mērījumu metode, darbinieku aptauja un datu apstrādes metodes. Trešajā daļā ir iegūto datu apkopošanas un rezultātu analīze, izklāsts, diskusija. Piektajā daļā ir aprakstīti veselības veicināšanas pasākumi, lai mazinātu operējošā bloka personāla nogurumu darba laikā. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka ergonomiskie riski darbā ir saistīti ar operējošā bloka personāla nogurumu un operāciju zāle ir ne tikai fiziski, bet arī psiholoģiski prasīga vide. Būtiski ir uzlabot darba vidi un veicināt nodarbināto fizisko aktivitāšu biežumu atpūtas paužu laikā. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Atslēgas vārdi: operējošā bloka personāls – ārsti, māsas, ārsti - rezidenti, ergonomiskie riski, veselības veicināšana

"Ergonomic risks and health promotion measures for healthcare workers". Author of the research paper: Patricija Freiberga. Scientific supervisor: associated professor Ženija Roja. The research paper is presented on 151 pages, includes 42 figures, 12 tables, 30 appendix, 87 sources of information. The research paper consists of 4 parts. The first part summarizes and analyses the literature on ergonomic and other work environment risks in health care in the context of occupational safety, health disorders caused by ergonomic work environment risks, as well as a brief insight into the literature on health promotion measures among health care workers. The analysis of the literature shows that ergonomic and other work environment risks are related to the fatigue of the employees of the healthcare operating unit during work. The second part describes the methods used in the study: myotonometry method, NASA TLX method, hand dynamometer method, blood pressure measurement method, employee survey and data processing methods. The third part contains the analysis, presentation and discussion of the data collection and results. The fourth part describes health promotion measures to reduce the fatigue of the operating unit personnel during work. The obtained results of the research allow concluding that ergonomic risks at work are related to the fatigue of the operating unit staff and the operating room is not only physically, but also psychologically demanding environment. It is important to improve the working environment and increase the frequency of physical activity of employees during rest breaks. Practical recommendations have been developed. Keywords: operating unit staff - doctors, nurses, resident doctors, ergonomic risks, health promotion
Ergonomic risks and health promotion measures for health care workers
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; operējošā bloka personāls; ārsti; māsas; ārsti-rezidenti; ergonomiskie riski