Galveno antropometrisko parametru un barojuma pakāpes analīze pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem Latvijā - Kārkliņa, Helēna (Latvijas Universitāte, 2011)
GALVENO ANTROPOMETRISKO PARAMETRU UN BAROJUMA PAKĀPES ANALĪZE PIRMSSKOLAS UN JAUNĀKĀ SKOLAS VECUMA BĒRNIEM LATVIJĀ Darba pamatā ir šķērsgriezumpētījums, kurā ar antropometrisko un aptaujas metodi izvērtētas 5, 6 (n = 545) un 9 – 12 (n = 1025) gadus vecu bērnu barojuma pakāpes. Randomizētā izlasē ietverti tikai veseli bērni. Pētīta ģimenes biopsihosociālā modeļa, ēšanas paradumu un fiziskās aktivitātes ietekme uz bērna barojuma pakāpi. Noteikts 9 – 12 gadus vecu bērnu ķermeņa masas sastāvs, tauku masas indeksa un beztauku masas indeksa vērtības. Pirmo reizi Latvijā bērnu barojuma pakāpe noteikta pēc ķermeņa masas indeksa (ĶMI) un tauku masas indeksa. Konstatēts, ka normāla ĶMI intervālā (no 15. līdz 35. procentilei) ir bērni gan ar pazeminātu, normālu, gan paaugstinātu tauku daudzumu. Dati analizēti pēc Latvijas bērnu fiziskās attīstības normatīviem, kā arī starptautiski atzītu standartu vērtībām (T. Cole), un PVO augšanas standartiem. Atslēgvārdi: bērni, ķermeņa masas indekss, tauku masas indekss.

ANALYSIS OF THE MAIN ANTHROPOMETRIC PARAMETERS AND NUTRITION LEVEL OF PRESCHOOL AND PRIMARY SCHOOL AGE CHILDREN IN LATVIA The work is based on a cross-sectional study which, by using the anthropometric method and inquiry, estimates the nutrition level of 5, 6 (n=545) and 9–12 years old children (n=1025) in Latvia. The random sample included only healthy children. The biopsychosocial model of family and the effect of feeding habits and physical activity on the nutrition level of children were also investigated. The body weight constituents of 9–12 years old children and the values of their fat mass index and fat-free mass index were determined. For the first time in Latvia, the nutrition level of children was determined according to the body mass index (BMI) and fat mass index. It is found that children with decreased, normal and increased amount of body fat correlate with the normal BMI interval (15th to 35th percentiles). The data was analyzed according to the norms of Latvian children’s physical development, internationally approved standard values (T. Cole) and WHO Growth Standards. Key words: children, body mass index (BMI), fat mass index (FMI).
ANALYSIS OF THE MAIN ANTHROPOMETRIC PARAMETERS AND NUTRITION LEVEL OF PRESCHOOL AND PRIMARY SCHOOL AGE CHILDREN IN LATVIA
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe