Kanādas starptautiskās ekonomiskās attiecības - Āboliņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarbā apskatīta Kanādas, kas ir augsti attīstīta valsts, ekonomika, sākot ar ekonomikas vēsturi un beidzot ar mūsdienu izaicinājumiem, kurus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Kanādai rada 2016. gadā noslēgtais ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līgums (CETA). Darba ievadā ir dots Kanādas raksturojums, tās teritoriālie aspekti, politiskā iekārta, dabas apstākļi un bagātīgie resursi. Uzmanība veltīta arī iedzīvotāju etniskajam sastāvam, vecuma grupām, nodarbinātībai, veselības stāvoklim, nodarbošanās veidiem un dzīves dārdzībai. Darbā ir analizēta arī Kanādas ekonomikas vēsture, sākot ar 16. gadsimtu, kad šeit, ierodoties imigrantiem, sāka attīstīties zvejniecība un kažokādu ieguve un tirdzniecība. Pēc tam Kanādas tālāko attīstību ietekmēja konfederācija un rūpniecības, kā arī lauksaimniecības attīstība un pilsētu izaugsme. Diplomdarbā īpaša uzmanība pievērsta Centrālajai Kanādai, jo tai ir noteicošā vieta visas Kanādas ekonomikā gan vēsturiski, gan arī mūsdienās. Lielāko daļu diplomdarba aizņem Kanādas starptautiskās tirdzniecības raksturojums, izvērtējot Kanādas valdības lomu tirdzniecības attīstībā, tās tirdzniecības partnerus, eksporta un importa preces. Īpaša uzmanība veltīta ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līgumam (CETA), jo no tā ir atkarīga daudzu valstu, tostarp, arī Latvijas ekonomikas attīstība nākotnē.

Graduation work deals with Canada, which is a highly developed country, the economy, starting with the economic history and ending with the modern challenges that the European Union (EU) the Member States and Canada generate 2016 signed the EU-Canada Free Trade Agreement (CETA). Working in the introduction is given the characteristics of Canada, the territorial aspects of the political system, natural conditions and extensive resources. Attention is also paid to the ethnic composition of the population, age groups, jobs, state of health, type and cost of living. The paper also analysed the Canadian economic history, from the 16th century, when here, arriving immigrants, we began to develop fishing and fur trade and mining. After further development of the Canadian Confederation and affected industries, as well as the development of agriculture and urban growth. Graduation work focuses on the Central Canada because it is a key place for all of the Canadian economy, both historically and today. Most of the graduation work occupies Canadian international trade characteristics, evaluating the Canadian government's role in the development of trade, its trade partners, export and import goods. Particular attention is paid to the EU-Canada free trade agreement (CETA), because it depends on many countries, including the Latvian economic development in the future.
Canadian international economic relations
Keywords: Ekonomika; Kanādas; starptautiskās; ekonomiskās; attiecības