Benzodiazepīnu pārmērīga lietošana atkarīgo pacientu vidū - Kodinceva, Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Benzodiazepīni (BZD) ir plaši pielietojama medikamentu grupa medicīnā, kas tiek nozīmēta dažādu traucējumu ārstēšanā, piemēram, trauksmes, miega traucējumu, alkohola abstinences sindroma un epilepsijas ārstēšanā. Līdzīgi kā jebkuram citam medikamentam, BZD ir savi blakusefekti, kas var būt saistīti ar pārmērīgu lietošanu, tolerances un atkarības attīstību. Šī medikamentu grupa tiek plaši lietota atkarīgo pacientu vidū, īpaši starp opioīdu un daudzu psihoaktīvo vielu lietotājiem, kas bieži paredz pārmērīgu BZD lietošanu, kas var sekmēt tolerances un atkarības attīstību, kā arī palielināt pārdozēšanas risku. Darba mērķis: Izpētīt un parādīt benzodiazepīnu pārmērīgās lietošanas izplatību un tendences atkarīgo pacientu vidū, kas var radīt ilgtermiņa sekas. Materiāli un metodes: Retrospektīvs pētījums, kas norisinājās Jelgavas Valsts SIA Slimnīca „Ģintermuiža”. Dati darba izstrādei tika ievākti no stacionēto atkarīgo pacientu medicīniskām kartēm, kuriem anamnēzē tika atzīmēta BZD lietošana. Datu analīze tika veikta, izmantojot statistikas apstrādes programmu IBM SPSS Statistics 22.0 un Microsoft Excel. Rezultāti: Pētījumā tika iesaistīti 52 pacienti vecumā no 14 līdz 53 gadiem: 10 sievietes un 42 vīrieši. Visbiežāk sastopamas pacientu diagnozes, atbilstoši SSK-10 klasifikatoram, bija psihiskie un uzvedības traucējumi, kas radušies alkohola (4%), opioīdu (21%), kanabinoīdu (2%), sedatīvu un miega līdzekļu (11%), kā arī daudzu narkotisku un citu psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ (62%). Kā primāri lietotas narkotiskas vielas atkarīgo pacientu vidū tika konstatēti opioīdi (44%), kanabinoīdi (25%), alkohols (12%), amfetamīni (6%), trankvilizatori (11%), un kokaīns (2%). Visiem pacientiem anamnēzē bija BZD lietošana. Klonazepāms (58%) izrādījās visplašāk lietotais BZD medikaments starp narkotiku lietotājiem. Klonazepāma lietotas devas svārstījās 4 – 60 mg robežās, kas pārsniedz terapeitiskās devas. Secinājumi: Atkarību izraisošo vielu lietotāju vidū BZD pārmērīga lietošana vai lietošana nemedicīniskos nolūkos ir aktuāla problēma. Visbiežāk BZD tiek lietoti kā sekundāra psihoaktīva viela papildus kādai citai, lai palielinātu to iedarbību vai mazinātu nevēlamus blakusefektus. Atkarīgiem pacientiem ir raksturīga tendence palielināt lietoto BZD terapeitiskās devas ļaunprātīgas lietošanas nolūkos, taču daži robežojas ar terapeitiskām devām. Šis pētījums varētu kalpot kā pamats plašākiem pētījumiem un, turpmāka šīs tēmas izpēte būtu nepieciešama, lai iegūtu pārliecinošus rezultātus.

Benzodiazepines (BZDs) is a widely prescribed group of medication which became popular with lots of clinical uses that include therapy of anxiety, insomnia, alcohol withdrawal syndrome and epilepsy. However, as majority of medicines, BZDs have a variety of side effects that are associated with misuse, tolerance and dependence. This group of medication is commonly used among opioid and polysubstance abusers and usually combined with other illicit substances that increase risk of using large doses of BZDs that can lead to development of tolerance, addiction and even overdose. The aim of the study: To research and analyse the prevalence and tendencies of BZDs misuse among patients with substance use disorder (SUD) that can lead to long term consequences. Materials and methods: In the retrospective analysis, the data were collected using the data base from Jelgava Psychoneurological Hospital “Ģintermuiža”, Latvia. Clinical data were collected from paper medical records of patients with the diagnosis of SUD and screened for nonmedical use of BZDs. Descriptive statistics were done by using Microsoft Excel and SPSS Statistic software. Results: There were 52 patients of age 14 to 53 years old involved in the study: 10 were females and 42 were males. The main admission diagnosis according to ICD classification included mental and behavioural disorders due to use of alcohol (4%), opioids (21%), cannabinoids (2%), sedatives or hypnotics (11%) and multiple drug use and use of other psychoactive substances (62%). As a primary drug of abuse were opioids (44%), cannabinoids (25%), alcohol (12%), amphetamines (6%), tranquilizers (11%) and cocaine (2%). All patients had history of BZDs misuse in their anamnesis. Clonazepam was the most common drug used among SUD patients (58%). The dosage of Clonazepam fluctuated from 4 mg to 60 mg per day that exceeds therapeutic dosage. Conclusions: In patients with SUD BZDs abuse and nonmedical use is a common problem. BZDs are usually being used as a secondary psychoactive substance in addition to other drugs to increase effects or reduce unwanted side effects. Patients with SUD tend to increase the therapeutic doses of BDZs for abuse purposes, but some of them are limited to therapeutic doses. This study could serve as a basis for more extensive research and further research of this topic would be needed to obtain convincing results.
Misuse of benzodiazepines among drug addicts
Keywords: Medicīna; benzodiazepīni; atkarība; pārmērīga lietošana; psihoaktīvās vielas