Kamaniņu sporta attīstība Latvijas PSR (1968-1991) - Alksne, Megija (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījums ir veltīts līdz šim historiogrāfijā neaplūkotai tēmai par kamaniņu sporta attīstību Latvijas PSR laika periodā no 1968. līdz 1991. gadam, kad šī sporta veida plānveidīgu attīstību Latvijas PSR uzņēmās Kamaniņu sporta federācija. Lai gan kamaniņu sports Latvijas teritorijā pazīstams jau kopš 19.gs. beigām, tieši pētījumā apskatītajā laika periodā kamaniņu sports Latvijas PSR izveidojās par modernu sporta veidu, kas iekaroja popularitāti sporta cienītāju vidū. Mērķis ir izpētīt kamaniņu sporta attīstības posmus, sportistu panākumu cēloņus Latvijas PSR laika posmā no 1968. līdz 1991 .gadam. Sākotnēji tika aplūkota vispārēja kamaniņu sporta vēsture pasaulē un tā pirmsākumi Latvijas teritorijā. Tālāk pētījumā aprakstīta kamaniņu sporta organizēšanas struktūras izveide un darbība Latvijas PSR, un tā kā kamaniņu sports ir tehniskais sporta veids, aplūkoti attīstības veicinošie faktori - trases tuvums un kvalitāte, kamanu konstrukcijas attīstība.

This bachelor’s thesis is devoted to the study of the development of luge in Latvian SSR in period from 1968. to 1991 year, hitherto under – researched topic in Latvian historiography, when Latvian Sports Federation took over this sport development. Although luge sport in the territory of Latvia is know since the end of the 19th Century, but is the study looked period Latvian SSR luge sport developed into a modern sport, which become popular. The aim is to study the development of luge sports during this period, cause of sportiest success Latvian SSR in tame period from 1968. to 1991 year. At first it was looked at the general history of luge sports in the world and its origins in Latvia. Further study examines the establishment and operation of the luge sport organization structure Latvian SSR, and since luge sport is a technical sport, the contributing factors are considered - the proximity and quality of the track, the development of team construction.
Development of luge sport in Latvian SSR (1968-1991)
Keywords: Vēsture; sports; kamaniņu sports; Latvijas PSR; kamaniņu sporta federācija; kamaniņu sporta trase