Dāvinājuma līguma institūts un iespējamās problēmas. - Rancāne, Irēna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba nosaukums ir “Īpatnības lietas lietošanas dāvinājumā”. Šajā darbā tiek noskaidrotas īpatnības lietas lietošanas dāvinājumā, analizēta tiesu prakse svešas lietas lietošanā, noskaidroti dāvinātāja un lietotāja pienākumi un tiesības. Darbā tiek pētīti dāvinājuma, lietas, lietojuma priekšmeta jēdzieni un būtība, noskaidrotas tiesiskās attiecības starp dāvinātāju un apdāvināto. Darbā salīdzinātas atšķirīgās īpatnības lietas lietošanas dāvinājumā un patapinājuma līgumā. Darba rezultātā analizēta tiesu prakse, noskaidroti citu juristu viedokļi par dāvinājuma, lietas jēdzieniem. Bakalaura darbā noskaidrots lietas lietošanas dāvinājumā normatīvais regulējums Vācijā, Latvijā, Amerikā, Portugālē un Igaunijā. Vēl arī dots ieteikums normatīvajam regulējumam Latvijā. Atslēgvārdi: lieta, īpatnība, tiesu prakse, dāvinātājs, apdāvinātais.

The topic of the bachelor's thesis is "Specialities in cases of gift giving". This thesis is done to find out specialities in a use of cases of gift giving, to analyse court practice in the use of other cases, to find out obligations and rights of the Donative and the Acceptance. This thesis reviews the concepts and essence of the gift giving cases, cases, legal relationships between the Donative and the Acceptance. This thesis compares differences of use of gift giving and the lending agreement. As a result of this thesis, a conclusion can be drawn about court practice and different opinions of various lawyers about gifts giving cases and its legal concepts. Bachelor's thesis has concluded the normative regulations of the use of gift giving cases in Germany, Latvia, United States of America, Portugal, and Estonia. As well as a recommendation for regulatory framework has been given according to Latvian Law. Keywords: case, speciality, court practice, donative, acceptance.
Specialities in cases of gift giving.
Keywords: Juridiskā zinātne; Lieta; Īpatnība; Tiesu prakse; Dāvinātājs; Apdāvinātais