Sabiedrības paradumi akūta elpceļu saslimšanas gadījumā - Zepa-Kļuševa, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: Sabiedrības paradumi akūta elpceļu saslimšanas gadījumā. Tēmas aktualitāti: Pētījuma gaitā iegūstot statistikas datus par sabiedrības uzskatiem un paradumiem elpceļu saslimšanas gadījumos, tas ļautu labāk izprast pacientu vajadzības, iespējami savlaicīgāk sniegt atbalstu un palīdzību situācijās, kad tāda nepieciešama. Autore vēlas izstrādāt brošūru pacientiem par piemērotāko rīcības taktiku akūtas elpceļu saslimšanas gadījumā. Darba mērķis: noskaidrot sabiedrības paradumus akūtu elpceļu saslimšanas gadījumā. Pētniecības uzdevumi: 1.Izpētīt literatūru par elpošanas ceļu anatomiju, fizioloģiju un saslimšanu etioloģiju. 2.Atlasīt un analizēt pieejamos resursus par sabiedrības paradumiem akūtas elpceļu saslimšanas gadījumā. 3.Izstrādāt kvantitatīva pētījuma instrumentu – aptaujas anketu. 4.Veikt pētījumu. 5.Apkopot un analizēt aptaujas rezultātus. 6.Izdarīt secinājumus. Pētījuma hipotēze: akūtu elpceļu saslimšanas gadījumā biežāk lieto dabas līdzekļus, kā arī uzmanību pieverš preventīviem pasākumiem. Pētniecības metode: kvantitatīva pētījuma metode. Pētniecības instruments: anketa Pētījuma rezultāti: Pēc pētījuma analīzes, izkristalizējās respondentu paradumi, kas iespējams atbilst arī sabiedrības paradumiem akūtu elpceļu saslimšanas gadījumā. Kā pirmos paradumu darba autore izceļ roku mazgāšanu ar ziepēm un ģērbšanos atbilstoši laika apstākļiem. Pie pirmajiem akūtu elpceļu saslimšanas simptomiem respondenti piesaka vizīti pie sava ģimenes ārsta un dodas pie viņa. Ārstējot akūtu elpceļu slimības respondenti visbiežāk izvēlas bezrecepšu medikamentus, piemēram, sīrupus. Aptuveni pusei respondentu nav kaitīga ieraduma – smēķēšana. Kad inficējas ar akūtām elpceļu slimībām respondenti izvēlas gulšņāt mājās un dzer tieši ūdeni vai ūdeni ar citronu vai ingveru. Atslēgvārdi: akūta elpceļu slimība, Covid-19, gripa, sabiedrība, paradumi

Topic of bachelor's thesis: Society's habits in case of acute respiratory disease. Relevance of the topic: In the course of the research, obtaining statistical data on the views and habits of the public in cases of respiratory diseases, it would allow to better understand the needs of patients, to provide support and help as soon as possible in situations where it is needed. The author wants to develop a brochure for patients on the most suitable action tactics in case of acute respiratory disease. The aim of the work: to find out the habits of the society in case of acute respiratory diseases. Research tasks: 1. To study the literature on the anatomy, physiology and etiology of the respiratory tract. 2. To select and analyze the available resources on the habits of the society in case of acute respiratory diseases. 3. To develop a quantitative research tool - a survey questionnaire in order to find out the attitude of the Latvian population towards respiratory disease prevention measures, to find out habits in case of acute respiratory disease. 4. Do research. 5. Summarize and analyze the survey results. 6. Draw conclusions. Research hypothesis: natural remedies are more commonly used for acute respiratory illnesses, and preventive measures are more important.Research Method: Quantitative research method. Research instrument: questionnaire Results of the study: After the analysis of the study, the habits of the respondents were crystallized, which probably also correspond to the habits of the society in case of acute respiratory diseases. As the first habits, the author highlights washing hands with soap and dressing according to weather conditions. At the first symptoms of acute respiratory illness, respondents make an appointment with their family doctor and go to him. When treating acute respiratory diseases, respondents most often choose over-the-counter medications, such as syrups. About half of the respondents do not have a harmful habit - smoking. When infected with acute respiratory diseases, the respondents choose to sleep at home and drink straight water or water with lemon or ginger. Keywords: acute respiratory disease, Covid-19, influenza, society, habits
Society's habits in case of acute respiratory disease
Keywords: Medicīna; akūta elpceļu slimība; Covid-19; gripa; sabiedrība; paradumi