Autobiogrāfiskie motīvi ķīniešu imperatoru dzejā (no Haņ līdz Cjin dinastijai) - Pankratova, Veronika (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā “Autobiogrāfiskie motīvi ķīniešu imperatoru dzejā (no Haņ līdz Cjin dinastijai)” tiek analizēta ievērojamāko ķīniešu Haņ līdz Cjin dinastiju imperatoru-literātu dzeja un tajā esošas autobiogrāfiskas iezīmes. Bakalaura darba mērķis ir iepazīstināt ar dažādu dinastiju (no Haņ līdz Cjin dinastijai) ķīniešu imperatoru dzīvēm, kuru dzeja ir saglabājusies līdz mūsdienām. Galvenie uzdevumi ir apskatīt viņu rakstīšanas stilus un to īpašības; izpētīt vēstures fonu un dzejas attīstību katrā no darbā minētajām dinastijām, lai noskaidrotu imperatoru dzejas saistību ar valsts un viņu personīgās dzīves notikumiem, kā arī izvēlēties, tulkot no senķīniešu valodas un analizēt nozīmīgākos dzejoļus, meklējot tajos autora dzīves notikumu, sajūtu atspoguļojumus un simboliku. Bakalaura darbs sastāv no 3 daļām un 13 apakšnodaļām. Pirmā daļa veltīta Haņ dinastijas un Trīs Valstu posma periodam (3.gs.p.m.ē.-3.gs.m.ē.), tajā valdošo valdnieku dzejai un tās analīzei. Otrā daļa veltīta Sui, Tan un Sun dinastiju periodam (6.gs.-13.gs.), to imperatoriem, viņu rakstītās dzejas īpašībām un tās analizēšanai. Trešajā daļā tiek aprakstīta Juaņ, Min un Cjin dinastiju vispārējā situācija valstī un dzejā (14.gs.-19.gs.), kā arī tajā valdošo imperatoru analizētā dzeja. Kopējais darba garums ir 53.lpp.

Bachelor’s thesis “Autobiographical Motifs in the Poetry of Chinese Emperors (from Han to Qing dynasty)” examines, selects and analyzes the poetry of the most prominent Chinese emperors-writers in the period from Han to Qing dynasty and autobiographical motifs in their poems. The aim of the thesis is to introduce the most important poems by Chinese emperors (from Han to Qing dynasty). Main tasks are: to examine their writing styles and its characteristics; to research the history background and the development of the poetry in each of the dynasties mentioned in the work in order to find out the connection between emperor’s poetry and the events of the country and author’s personal life, as well as to select several poems for analysis, looking for the author’s life events, reflections of feelings and symbolism. The bachelor’s thesis consists of 3 chapters and 13 subchapters. The first chapter is devoted to the period of the Han dynasty and the Three Kingdoms era (3rd cent. BC-3rd cent. AD), ruler’s poetry and its analysis. The second chapter is devoted to the period of Sui, Tang and Song dynasties (6th-13th cent. AD), its emperors and characteristics of their poems and their analysis. The third chapter describes the general situation in the country and in the poetry in Yuan, Ming and Qing dynasties (14th-19th cent. AD), translation and analysis of the poetry of the ruling emperors is included as well. The total length of the work is 53 pages.
Autobiographical Motifs in the Poetry of Chinese Emperors (from Han to Qing Dynasty)
Keywords: Āzijas studijas; ķīniešu klasiskā dzeja; ķīniešu imperatori; autobiogrāfiskā dzejas analīze; Chinese classical poetry; Chinese emperors