Līdzjūtības pret sevi un izdegšanas saistība medicīnas darbiniekiem - Grimza, Džeina (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura mērķis bija apkopot teorētisko bāzi par izdegšanas un līdzjūtības pret sevi konstruktu un to savstarpējo mijiedarbību, noskaidrot izdegšanas klīnisko apakštipu un līdzjūtības pret sevi rādītāju saistību mediķiem. Pētījuma izlasi veido 101 ārsts vecumā no 25 līdz 72 gadiem. Pētījumā tika izmantoti divi datu ievākšanas instrumenti: Izdegšanas klīnisko apakštipu aptauju (BCBQ-36 – Burnout Clinical Subtype Questionnaire, Montero-Marin & García-Campayo, 2010), kas ir adaptēta latviešu valodā (Ābeltiņa, Stokenberga, & Raščevska, 2018) un Iejūtības pret sevi aptauja (SCS – Self-Compassion Scale, Neff, 2003), kas ir adaptēta latviešu valodā (Tamsone, 2015). Pētījuma rezultāti norāda, ka līdzjūtība pret sevi ir negatīvi saistīta ar visiem trīs izdegšanas klīniskajiem apakštipiem. Atslēgas vārdi: izdegšana, izdegšanas klīniskie apakštipi, līdzjūtība pret sevi, mediķu izdegšana

The aim of the thesis was to summarize the theoretical basis for both psychological constructs, - burnout and self-compassion, and their relationship. To research the relationship between the burnout clinical subtypes and self-compassion traits for physicians. The sample of the study consists of 101 physicians aged 25 to 72. All respondents were asked to complete two questionnaires: Burnout Clinical Subtype Questionnaire-BCBQ-36 (Montero-Marin & García-Campayo, 2010) and Self-Compassion Scale (Neff, 2003). The results of the study indicate that self-compassion had a negative correlation with all three burnout clinical subtypes.
Relationship Between Self-Compassion and Burnout Among Healthcare Professionals
Keywords: Psiholoģija; izdegšana; izdegšanas klīniskie apakštipi; līdzjūtība pret sevi; mediķu izdegšana