Zvaigžņu spektroskopija kopās NGC1545 un Tr2 - Grankina, Aija (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī darba mērķis ir Galaktikas zvaigžņu kopu NGC1545 un Tr2 ķīmiskā sastāva noteikšana un fundamentālo parametru precizēšana un zvaigžņu evolūcijas un konvekcijas teoriju pārbaude. Šis ir oriģināls pētījums, kur izvēlētajām kopas NGC1545 un Tr2 zvaigznēm tika veikta augstas izšķirtspējas spektroskopija. Pētījuma daļā izvērtēta izvēlēto zvaigžņu – potenciālo kopas locekļu piederība kopām NGC1545 un Tr2. Darba gaitā tika iegūts zvaigžņu radiālais ātrums, izmantojot Doplera metodi, efektīvā temperatūra, mikroturbulences ātrums, brīvās krišanas paātrinājuma un ķīmiskā sastāva koncentrāciju vērtības, izmantojot atmosfēras modeļu metodi, kā arī precizēts kopas NGC1545 vecums, zvaigžņu masa un noteikta zvaigzņu evolūcijas stadija, izmantojot zvaigžņu evolūcijas teorijas modeļaprēķinus.

The aim of this Master’s paper is to determinate chemical composition of open star clusters NGC1545 and Tr2 in Galaxy, to update fundamental parameters, and to verify stellar evolution and convection theory. This is original research, where high resolution spectroscopy for elected stars in clusters NGC1545 and Tr2 is made. Evaluation of the membership of elected stars – suspected members in clusters in the research part, is made. Radial velocity of stars by using Doppler method, effective temperature, microturbulence velocity, gravity and abundances of chemical elements, by using model photospheres method is determinated. Age of cluster NGC1545, stellar mass and evolution stage by using theoretical model calculations of stellar evolution was updated.
Spectroscopy of stars in the clusters NGC1545 and Tr2
Keywords: Fizika